A mai Argentína északnyugati területén csapódott be a becslések szerint 4 méterél nagyobb szülőtestű vasmeteoroid 4–5 000 évvel ezelőtt. A becsapódási krátermező nagyjából 3×20 kilométernyi terület. Több, mint 26 kráter jött létre a becsapódás során, közülük kettőben több ezer darab vasmeteoritot találtak. Ez arra utal, hogy a Föld légkörébe belépve a vasmeteor több darabra tört. A legnagyobb kráter 115×91 méteres.

A rengeteg darabra tört meteorit mintegy 4,5 milliárd éves, megközelítőleg annyi, mint a Naprendszer. Igen, abban az időben jött létre, amikor a mi Naprendszerünk született.

A területen élő őslakosok ismerték, használták a meteorköveket. Égből hulló vasdarabként említették, amikor később a terület spanyol kormányzója expedíciót indított a szóbeszéd hallatán, hogy keressék ezt a fajta vasat 1576-ban. Ekkor kapta maga a terület a spanyol Campo del Cielo nevet, mely magyarul: a Mennyek Mezeje. A terület, és a megtalált darab, darabok sokáig feledésbe merültek. Értéktelennek találták, bár később is indultak expedíciók a területre. Az 1783-ban, Rubin de Celis vezette expedíción vulkanikus eredetűnek bélyegezték, ám mintákat küldött a londoni Royal Societynek. Ezeket a mintákat később elemezve kiderült, hogy 10% nikkelt és 90% vasat tartalmaz a „kő”, így eredetét tekintve meteorit besorolást kapott.

Egy 17 grammos, tisztított példány
(Wikipedia; CC BY-SA 4.0)

A meteorit nagyobb darabjai más-más nevet kaptak. Napjainkig a néhány milligrammostól, egészen a 30,8 tonnáig terjedő darabokat találtak. A világ harmadik legnagyobb meteorköve ezzel a 30,8 tonnával el Gancedo néven ismert, lelőhelyének neve után. Az eddig előkerült darabok össztömege egyébként több, mint 100 tonna.
Összetétele: 92,6% vas, 6,68% nikkel, 0,43% kobalt, 0,25% foszfor, 87ppm (parts-per-million) gallium, 407ppm germánium és 3,6ppm irídium.

Az Otumpa
(Wikipedia; CC BY-SA 3.0)

Az el Gancedo
(Scheihing Edgardo – Flickr; CC BY 2.0)

Nem ritkaság (még…), kisebb darabjai igen könnyen és baráti áron elérhetőek (még…). Ahhoz képest persze, hogy vannak sokkal kisebb mennyiségben meglelt, emiatt igen zsebbenyúlós, ráadásul fiatalabb meteorkövek. Az argentin kormány azonban jó néhány éve Nemzeti Kincsnek nyilvánította, tilos kivinni az országból. Így most már csupán az addig kereskedők és magánemberek által beszerzett darabok elérhetőek saját célra szerte a világon.

Forrás: Bolygón Bolyongó