Doggerland egy olyan hatalmas szárazföld volt, amely jelenleg az Északi-tenger alatt van, de hajdan Nagy-Britanniát kötötte össze a szárazföldi Európával. Valamivel több, mint 7000 ével ezelőtt öntötte el véglegesen a jégkorszakból kilábaló bolygó egyre emelkedő tengerszintje.

Az Északi-tenger térsége kiemelkedő fontosságú a sekély mélységben itt található kőolaj és földgáz miatt. Ennek köszönhetően azonban jól ismerjük a terület geológiáját. Az Északi-tenger medencéjében késő jura és késő karbon időszaki kőzetek találhatók. A kőolaj lelőhelyei többnyire az eolikus, szél által kialakított homokkőre korlátozódnak, bár gyengébb minőségű lelőhelyek találhatók a víz által létrehozott üledékben is.

Északi-tenger déli olajfúrási területei, Wikipédia

A geológiai kutatások azt mutatják, hogy ez a terület a mai Nagy-Britannia keleti partjától a mai Hollandiáig, Németország nyugati partjáig és a dán Jütland-félszigetig terjedt. Valószínűleg gazdag élőhely volt a mezolitikumban, bár a tengerszint folyamatos emelkedése fokozatosan egyre kisebb szigetekre redukálta, mielőtt véglegesen tenger alá került volna. Doggerland a Dogger Bankról kapta a nevét, erről a nagy kiterjedésű, és a tenger alatt helyenként csak 10-15 méter mélyen lévő homokpadról az Északi-tenger alatt. Geológiailag ez a terület egy nagy moréna, amely a még a pleisztocénben keletkezett. Dogger Bank a 17. századi holland halászhajókról, az úgynevezett doggerekről kapta a nevét.

Doggerland kiterjedése, mintegy 10-12 ezer évvel ezelőtt, a mezolitikumban. A mai partvonalat fekete színnel látjuk. A szerző saját képe.

Doggerland lakossága

Noha Európát már 350 ezer évvel ezelőtt is lakták neandervölgyiek (Homo Sapiens Neanderthalensis), a Homo Sapiens Sapiens alfaja, a korai európai modern ember (EEMH) csak 45 ezer évvel ezelőtt jutott el ide Afrikából, a Közel-Keleten át. Ekkor az északi területek, mint Doggerland is, jéggel voltak borítva, és csak később, az Utolsó Glaciális Maximum után népesültek be. A mezolitikumi, kezdetben lassú felmelegedés következményeként ugyanis jelentős éghajlati változások következtek be. Hatalmas tömegű jég olvadt meg és vált vízzé, ezzel jelentős tengerszint-emelkedést okozva. Hatalmas füves térségek tűntek el, és velük a mammutcsordák, a barlangi medve, a barlangi oroszlán, a gyapjas orrszarvú, az óriásszarvas is.

Gyapjas mamut koponyája. 1999 májusában fedezték fel halászok az Északi-tengerben, Hollandia partjainál, Hook of Holland közelében.

A mezolitikumi emberek vadászó, gyűjtögető életmódja a korszak végére megváltozott. Egyrészt a klímaváltozás miatt csökkent a vadállomány, másrészt a következő korszak, a neolitikum új népességet hozott Európába – a Közel-Keletről érkező földművelőket, az úgynevezett Korai Európai Földműveseket (EEF). A letelepedett földművelő és állattenyésztő életmód, és ennek technológiái biztosabb megélhetést adtak, valamint egy adott földterület nagyobb népességet tudott eltartani. Az új jövevények sikeresebbek voltak, Európa genetikai összetétele is megváltozott. Az őshonos sötét bőrű vadászokat felváltotta az új, Közel-Keletről érkező, világos bőrű populáció (a földműves társadalmak a zömmel gabonán alapuló táplálkozása már nem nyújtott elegendő D vitamint – ennek előanyagát a napfény UVB sugarai aktiválják a világos bőrben).

Cheddar Man, a tízezer éves mezolitikumi vadász. The Natural History Museum

Genetikai vizsgálatok szerint Cheddar Man felmenőinek mintegy 85%-a származik a 14 000–7 000 éves villabrunai kultúrából, és csak 15%-a a magdaléni kultúrából. Becslések szerint a mai brit népesség genomjának 10%-a ebből a populációból származik, és mintegy 40%-a a későbbi, neolitikumban érkezett Közel-Keleti földműves népességből.

Ami számomra személyessé teszi Cheddar Man genetikáját, az az, hogy az apai, Y kromoszómás genetikánk hasonló, mindketten ugyanahhoz a genetikai ághoz tartozunk. A Cheddar Man I2a2 ága még mindig gyakori az Északi-Tenger környékén, és ritkábban Európa más részein élő férfiakban. Ez az Y kromoszómás ág Doggerlanden jött létre a mezolitikumban.

Doggerland kialakulása

A pleisztocén közepéig Nagy-Britannia Európa egy félszigete volt, amelyet a Doveri-szoroson átívelő hatalmas Weald–Artois antiklinális, a felgyűrt rétegek domború része kötött össze. Az angliai eljegesedés során, körülbelül 450.000 évvel ezelőtt, jégtakaró fedte az Északi-tenger nagy részét, déli részén pedig egy nagy tó, amelyet a Rajna, a Scheldt és a Temze táplált. A tó katasztrofális túlfolyása egy csatornát vájt ki, ami a Csatorna-folyó kialakulásához vezetett, amely a Rajna, a Scheldt és a Temze egyesített vizeit az Atlanti-óceánig szállította.

Az Utolsó Eljegesedési Maximumban, amely körülbelül 18.000 évvel ezelőtt ért véget, az Északi-tengert és a Brit-szigetek nagy részét gleccserjég borította, és a tenger szintje körülbelül 120 méterrel alacsonyabb volt. Az éghajlat később lassan felmelegedett, és 14.000 évvel ezelőtt Nagy-Britannia, valamint az Északi-tenger és a La Manche csatorna nagy része alacsonyan fekvő tundra lett.

Doggerland így nézhetett ki mintegy 12 ezer évvel ezelőtt. A szerző saját képe

Körülbelül 12.000 évvel ezelőtt Doggerland északi fekvésű partvidéke már lagúnák, sós mocsarak, iszapsíkságok és patakok, folyók, mocsarak, tavak partvonala volt. Ez lehetett Európa leggazdagabb vadász-, szárnyas- és halászterülete a mezolitikumban.

Doggerland elpusztulása

Ahogy a jég fokozatosan olvadt a jelenlegi jégkorszak utolsó szakaszának végén, a tengerszint emelkedett, és a szárazföld emelkedni kezdett, ahogy a jég hatalmas súlya csökkent. Doggerland végül lassan víz alá került, és 8500 évvel ezelőtt a tenger elvágta a korábbi Brit-félszigetet az európai szárazföldtől. A Dogger-bank, Doggerland hegyvidéki területe, sziget maradt legalább 7000 évvel ezelőttig.

A tengerszint emelkedése az utolsó glaciális időszak végén, wikipédia

Geológiai bizonyítékok azt sugallják, hogy 8200 évvel ezelőtt a fennmaradó kis, szigetre zsugorodott Doggerland part menti területeinek nagy részét egy szökőár árasztotta el, amelyet egy tengeralatti földcsuszamlás okozott Norvégia partjainál, az úgynevezett Storegga-földcsuszamlás. A Storegga-földcsuszamlás által kiváltott hatalmas szökőár 4-5 méteres hullámai végzetes hatást gyakoroltak a part menti mezolitikumi lakosságra, Doggerland a szökőár után végleg elnéptelenedett.

A túlélők kénytelenek lettek elvándorolni, hogy életben maradjanak. Nagy-Britannia, Európa északnyugati barátságtalan szeglete lakhatóvá vált. Ahogy a hőmérséklet egyre emelkedett, a szarvasok és más vadak nyugat, a mai Anglia és dél felé, a mai Hollandia és Németország felé vándoroltak, a vadászok hamarosan követték őket.

A Storegga-földcsuszamlás által keltett szökőár elérte a már szigetté zsugorodott Doggerlandot is. A szerző saját képe

A Storegga-szökőár által lerakódott rétegek Montrose-ban. Wikipédia.

Források:

 1. The Natural History Museum https://www.nhm.ac.uk/discover/cheddar-man-mesolithic-britain-blue-eyed-boy.html
 2. Charlton, Sophy; Brace, Selina; Hajdinjak, Mateja; et al. (24 October 2022). „Dual ancestries and ecologies of the Late Glacial Palaeolithic in Britain”. Nature Ecology & Evolution. 6 (11): 1658–1668.
 3. Brace, Selina; Diekmann, et Al. (2019), „Ancient genomes indicate population replacement in Early Neolithic Britain”, Nature Ecology & Evolution, 3 (5): 765–771, doi:10.1038/s41559-019-0871-9, PMC 6520225, PMID 30988490 Supplementary Material (p.18-19)
 4. University of Sussex, School of Life Sciences Archived 9 June 2011 at the Wayback Machine, C1119 Modern human evolution, Lecture 6, slide 23
 5. Bernhard Weninger et al., The catastrophic final flooding of Doggerland by the Storegga Slide tsunami, Documenta Praehistorica XXXV, 2008
 6. James Walker; et al. (2020). „A great wave: the Storegga tsunami and the end of Doggerland?”. Vol. 94, no. 378. Antiquity. pp. 1409–1425.
 7. Vincent L. Gaffney; Kenneth Thomson; Simon Fitch, eds. (2007). Mapping Doggerland: The Mesolithic Landscapes of the Southern North Sea. Archaeopress. p. 11.
 8. Fitch, S; Gaffney, V; K, Thomson (2007). „In Sight of Doggerland: From speculative survey to landscape exploration”. Internet Archaeology (22). doi:10.11141/ia.22.3
 9. Roberts, L; Hamel, A (2023). „The Submerged Palaeo-Yare: a review of Pleistocene landscapes and environments in the southern North Sea”.
 10. Coles, B. J. (1998). „Doggerland: a Speculative Survey”. Proceedings of the Prehistoric Society. 64: 45–81.
 11. Revised Storegga Slide reconstruction reveals two major submarine landslides 12,000 years apart. https://www.nature.com/articles/s43247-023-00710-y
 12. Mapping Doggerland, https://www.researchgate.net/publication/352174532_Mapping_Doggerland
 13. Doggerland – The Europe That Was, https://education.nationalgeographic.org/resource/doggerland/
 14. Europe’s lost frontier, https://www.science.org/content/article/relics-washed-beaches-reveal-lost-world-beneath-north-sea
 15. Scientists Just Found Out What These Barbed Artifacts From a Vanished Land Really Are, https://www.sciencealert.com/scientists-just-found-out-what-these-barbed-artefacts-from-a-vanished-land-really-are
 16. Ancient human genomes suggest three ancestral populations for present day Europeans, https://www.researchgate.net/publication/267213270_Ancient_human_genomes_suggest_three_ancestral_populations_for_present_day_Europeans
 17. Field Guide to the Deep History Coast, Doggerland, http://www.northfolk.org.uk/geology/doggerland.html