Volt egyszer egy GAE verseny

Szerző: Bardóczné Kocsis Erzsó

A nógrádsápi Fekete István Általános iskola gyerekei láthatták a részleges napfogyatkozást – igen kalandosan, hiszen a napszűrő kézről-kézre járt a napközi előtti szabadidő alatt. De konyhásnénitől kezdve a kollégákon át a legkisebb nebulóig mindenki észlelhette, hiszen a borús délelőtt után az eseménykor ragyogó egünk lett.

Az elsős COOLSTARZ-utánpótlás csoport már pontosan tudta, hogy mi is, amit megfigyelhet – nem egy földszintes hiányolta a gyereknapon látott napfoltokat, hogy vajon azok most merre lehetnek? Kiskrumlik még, de már korrektül rakják sorrendbe a bolygókat egy szempillantás alatt. Pár hétig igen lelkesen készültek a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület versenyére. Ezt a bizonyos online eseményt 2021. június 11-12-én immár másodszor rendezte meg a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Csillagászati Szakköre és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület, a GAE. A vetélkedő nyitva állt minden ifjú csillagászat barát számára, így nem is volt kérdéses a regisztráció. A COOLSTARZ csillagászati szakkörnek, mint a Planetology.hu szakmai partnerének az ismeretterjesztésben, fontos, hogy a csillagászatot, mint természettudományt, minél több diák megismerhesse – a versenyleírásban is olvashattuk. Bár aznap nem volt tanítás, mind az iskola vezetése, mind a szülők odaálltak a projekt mögé. Hosszas tablet-beállítás után – aki dolgozott elsősökkel, tudja, milyen egy zsák bolhát igazgatni, úgy is, ha a kedves harmadikos kollégák is besegítenek… A hősies küzdelem ezután kezdődött. Ráncolódtak a kis homlokok, hogy elolvassák, majd megértsék a kérdéseket. Le a kalappal előttük, ahogy harcoltak a komoly feladatokkal: összekötni bolygókat holdjaikkal, fogalommeghatározásokra felelni és így tovább. Igen kemény falat ez még egy hétévesnek, de nem hiába volt a sok gyakorlás, végül mindenki szépen helytállt.

A büszke mosolyok a fotókon most készültek a nyári szünet végén, hiszen a GAE minden résztvevőnek egy szép oklevelet postázott – saját lakcímre, így még nagyobb volt az öröm, mikor a postás kivitte a névre szóló borítékokat. Nem is kérdéses, ha jövőre lesz lehetőség, szintén ott lesznek, csak már megerősödve, a nyolcévesek minden bátorságával nekifeszülve a feladatoknak. Természetesen az akkor már tízéves kollégákkal együtt, és akár a felsősök közül is akadni fog egy-két ejtőernyős is. A lehetőség adott lesz itt, a nógrádi dombok közt is, de akár ott lent, a szatmári síkságon is minden COOLSTARZ tagnak.

Az eredményhirdetésről készült videót megtekinthetjük itt: https://gae.hu/vetelkedo