Szklenár Tamásnak, a Magyar Meteoritikai Társaság alelnökének, az Oktatási és ismeretterjesztési Tagozatának tagozatvezetőjének, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársának, a Planetology.hu tartalomszerkesztőjének egyedülálló kiállításának megnyitójára február 17-én került sor.

Szklenár Tamás, Rezes Dániel és Dr. Kereszturi Ákos
(Fotók: Rezsabek Nándor)

A beharangozó Napunk, valamint a körülötte keringő bolygók keletkezésének izgalmas történetének ígéretével kecsegtetett minket.

És valóban!

Születendő csillagok, protoplanetáris korongok, szilikátos anyagú, gömb formájú kondrum-cseppek, bolygócsírák töltik meg az egyfajta kozmikus történelemkönyv első fejezeteit.

E hónap harmadik szombatjától egészen április elejéig látogatható ez a nem mindennapi vándorkiállítás. Első megjelenésén bolygótudományi portálunk több szerkesztője is jelen volt. Rezes Dániel tartalomszerkesztőnk és Dr. Kereszturi Ákos lektorálásával a vitrinekben megtekinthető meteoritmintákon keresztül tárja fel a látogatóknak univerzumunk kozmikus történetét. Izgalmas meteorittípusokat bemutatva Naprendszerünk őstörténetébe pillanthatunk be. Ám szó szerint is kézzel fogható oldalával is megismerkedhettünk.

Micsoda élmény egy olyan kőzetet tartani a kezünkben, ami már megjárta az űrt. Micsoda élmény végigsimítani az égett kérget, közelről megnézni a különféle mintázatokat…! Micsoda érzés belegondolni, hogy némelyik darab idősebb a Földünknél is!

Ám sorra tanulmányozhatjuk a bolygócsírák szétrobbanásával felszínre került bolygómag anyagokat, a Hold, a Mars, vagy a Vesta kőzeteit is. Egészen speciális módon is, hiszen interaktív módon mikroszkópokkal is meg tudjuk nézni a meteoritok anyagszerkezetét.

Az első szakvezetés remekül sikerült! Tökéletes molinók, részletes, képiségében lenyűgöző paravánok lettek bemutatva az „égi kavicsok” mellett.

A kiállítás jelenlegi helyszíne az ELKH CSFK KTM Csillagászati Intézet, Detre terme.

A többek között a Planetology.hu oldal támogatásával ma megnyitott magángyűjtemény kiállítását szívből tudjuk ajánlani megtekintésre, és őszintén gratulálunk kollégánknak, Szklenár Tamásnak!