Idén január, február, és március hónapokban szerkesztőségünk tagjai előadássorozatot tartottak a Galileo Webcast oldalán „Planetology esték” címmel. Az előadásokat élőben lehetett követni, azonban ha netán lemaradtál volna róluk itt újranézheted mindet.

Az elmúlt 2-3 évtizedben a planetológia számtalan részterülettel rendelkező, kiterjedt, interdiszciplináris tudománnyá fejlődött ki. Ez a tudományág az újonnan született csillagok körül lezajló bolygókeletkezésnél veszi először kezébe a stafétabotot. Erről, a földi életet is alapvetően meghatározó eseményről azonban továbbra is hiányosak az ismereteink. Az előadáson szó lesz a bolygók keletkezésének jelenleg ismert folyamatáról, annak korszerű kutatási módszereiről és az eddig még megmagyarázhatatlannak bizonyuló kérdésekről a témában.

Szklenár Tamás: Becsapódási események a Földön és a Naprendszerben („Planetology esték” előadássorozat)

A Hold rendkívül látványos kráterei és bolygónk becsapódási medencéi egészen elképesztő múltbéli eseményeket mutatnak nekünk. Ezek közül veszünk párat elő, majd kilépve a Naprendszer tágabb terébe, feltárjuk ebben az igen dinamikus rendszerben történt, sokszor sorsfordító kataklizmákat. Tartsanak velünk!

A varázslatosan vibráló sarki fények tűnékeny játéka évezredek óta lenyűgözi, megrémíti, vagy éppen inspirálja az embereket. A Planetology Esték előadás-sorozat következő részében bemutatjuk az északi és déli fények sokszínű mitológiáját és néhány híresebb történelmi vonatkozását. Megvizsgáljuk azokat a feltételeket és okokat, amelyek létrehozzák ezt a gyönyörű légköri jelenséget. Bemutatjuk a sarki fények különböző fajtáit és azok főbb jellemzőit, valamint esetleges hatásait a technológiai civilizációra. Végül virtuálisan bejárjuk a Naprendszer égitestjeit és megnézzük, hogy a környező bolygókon és holdakon megfigyelhető-e hasonló égi tünemény? Tartsatok velünk, ismerkedjünk meg az univerzum egyik legmegkapóbb jelenségével, amely – ha van egy kis szerencsénk – a közelgő naptevékenység maximum miatt talán Magarországon is gyakoribb vendég lesz a következő években.

„Planetology esték” előadássorozat

Roddenberry univerzumában kiemelt szerepet kap a felfedezés, a Star Trek sorozatok főszereplői pedig gyakran látogatnak meg idegen planétákat. Míg a különféle bolygók megjelenítése praktikus effektekkel vagy számítógépes grafikával történt, az egyes tájak és felszíni látképek stúdióban, valós helyszínen, vagy éppen matte paintingek segítségével lettek rögzítve. A franchise 57 éves fennállása alatt számos lakott és lakatlan világot ismerhettünk meg, az előadás fókuszában pedig a különös új világok mögötti filmes trükkök, a gyakori forgatási helyszínek, valamint az egyes bolygókhoz kapcsolódó művészi elképzelések állnak.

A Planetology.hu bolygótudományi portál tiszteletbeli szerkesztője élő online előadásban a tavalyi év legjelentősebb természeti katasztrófáit idézi vissza. Az „ország geológusa” a tőle megszokott szakértelemmel elemzi a jelenségek föld- és környezettudományi vonatkozásait. Dr. Juhász Árpád prezentációja egyben a Galileo Webcast által közvetített, sokezer nézőt vonzó Planetology esték 2024-es sorozatának záróelőadása. A beszélgetőtárs Kocsis ERzsó.

A Marson már a 19. század óta életet vagy életnyomokat keresnek a kutatók, de mindmáig nem sikerült bizonyítékot találni mai vagy múltbeli létezésére. Lehet, hogy mi leszünk az első élőlények a Marson? Azért ez nem olyan biztos. Az előadás bemutatja, hogy a mai, múltbeli és jövőbeli Mars felszínén hol lehetséges, hogy túléljen földi jellegű élet, illetve ha volt élet, akkor mikor érhették a földihez hasonló kihalási események.