Meghalt a király, éljen a király! – mondhatnók’ a Kis atlasz Naprendszerről vs. Bolygótudományi kiskönyvtár összevetése kapcsán. A Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, a KAVÜCS 2010-ben hamvába holt könyvsorozata 2023-ban ugyanis főnixmadárként, új elnevezéssel támadt fel, és kapott újra szárnyra. A folytatás is szerves (illetve a tárgyalt folyadékok tekintetében részben szervetlen), hiszen idén az egykori utolsó, akkor már csak digitálisan megjelent kiadvány, a Folyadékok a Naprendszerben látott napvilágot elsőként az új köntösben, immáron végre print formátumban.

A korábbi Kis atlasz Naprendszerről fekvő A/4-es megjelenése (!) után a Bolygótudományi kiskönyvtár 207 x 207-es méretbeli kivitele ugyan minden létező szabványnak ellentmond, mégis jóval praktikusabb, mint a korábbi széria. A kiadvány oldalainak szerkesztése is átláthatóbb, nincsenek a zavaró három oszlopba tördelések. A két kifogás mindösszesen egyes ábráinak kézi rajzolása, továbbá az, hogy 2010-hez hasonlóan a tartalomjegyzéket 2023-ban sem sikerült összhangba hozni magával a tartalommal. Mint korábban, úgy a megújult kötet elkészültének motorja ezúttal is Bérczi Szaniszló planetológus. A szerzők pedig az „et al.” forma mögött ezúttal is sokan vannak, sőt, az évek múltával ki is egészültek, de továbbra is a hazai bolygótudományi kutatásokat reprezentáljak. Bérczi mellett rendre Hargitai Henrik, Homolya Emese, Illés Erzsébet, Kereszturi Ákos, Mörtl Mária, Pál Bernadett, Sik András, Tasnádi Péter és Weidinger Tamás.

A munka fő tartalmi vonatkozásai maradtak a régiek. Ezzel viszont nincs semmi gond, hiszen az ismétlés a tudás anyja, illetve ahogyan a szerzők sora az idő haladtával az újabb generációk egyik képviselőjével bővült, úgy az olvasók jó része is életkorából adódóan most először fog megismerkedni a KAVÜCS tevékenységével és kiadványaival. Ennek megfelelően olvashat a kicsapódási folyamatokról – a szoláris köd anyagkiválásairól, a bolygólégkörökben megjelenő folyadékokról, a naprendszerbeli „havazásokról”. Megismerkedhet a bolygófelszíni és felszín alatti folyadéktestekkel – a Mars és a Titan főszereplésével. Tájékozódhat az égitestbelsőkben található, valamint égitestbelsőkből származó folyadékokkal kapcsolatban – a különféle magma- és lávatípusokat, azok megjelenési formáit, valamint a víz előfordulását megvizsgálva. Mindezt fázisdiagramok, definíciók, adatsorok egészítik ki, de az edukációra hangsúlyt helyezve a kiadvány gyakorlati feladatokat is tartalmaz.

Bérczi Szaniszló – Hargitai Henrik – Homolya Emese – Illés Erzsébet – Kereszturi Ákos – Mörtl Mária – Pál Bernadett – Sik András – Tasnádi Péter – Weidinger Tamás: Folyadékok a Naprendszerben. Budapest, 2023. Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, Korrekt Nyomdaipari Kft. 87 p. (Bolygótudományi kiskönyvtár 1.) 2490 Ft-os listaáron megvásárolható a könyvesboltokban és a könyvterjesztőknél.