Igyekszünk segíteni az információ-dömpingben és pár pontban összeszedtük a lényeges tudnivalókat az [ejtsd: Cücsinsan] üstökös megfigyeléséről. (Spoiler: megpillantása nem lesz olyan könnyű, mint aminek elsőre tűnik.)

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös szeptember 28-án Krétáról. Forrás: Wikipedia

Október 5-ig:
Az üstököst a déli féltekén élők már megpillantották szabad szemmel. Sajnos tőlünk a szabad szemmel való észrevétel kihívás: az üstökös a napkelte előtt, a pirkadati fényben, keleti irányban, a horizont közvetlen közelében látszik, ami hátráltatja a könnyű észrevételt.
A megfigyelési körülmények itt nagyjából egybevágnak a tavalyi C/2023 P1 (Nishimura) üstökös szeptember közepi (esti) láthatóságával. Az asztrofotósok az ott alkalmazott fotós technikával most is próbálkozhatnak, a fényes égi háttér előtt a magot és ködösséget várhatóan fel lehet majd ismerni. A láthatóság/észlelhetőség esélye a jövő hét második felétől egyre romlik.

Az üstökös szeptember 29-én, napkelte előtt (Stellarium)

Október 6-10:
Az üstökös a Nap irányához közel helyezkedik el majd. Hiába sugallják modellek a Vénusszal egybevágó lehetséges fényességet, megfigyelése hétköznapi ember számára kizárható. A szakértőknek is kellő elővigyázatossággal kell eljárniuk a műszeres keresés során!

Október 11-13:
Az üstökös a napnyugtához közel, az alkonyi fényben, nem túl nagy horizont feletti magasságban látszik majd. Megfigyelése ekkor még kihívást jelent. E pár napra vonatkozó elérhetőségét (a jelenlegi fényesség-becslés alapján) talán a C/2011 L4 (PANSTARRS) üstökös 2013. március közepe körül tapasztalt láthatóságával lehet becsülni.

Az üstökös október 13-án, napnyugta után, a nyugati égen (Stellarium)

Október 14-től:
A láthatósága gyorsan javul, október közepétől egyre később nyugszik le a Nap után, azonban, fényessége napról-napra gyorsan csökken. Ha a fényessége a jelenlegi előrejelzéseket követi, akkor október közepétől nyílik rá esély, hogy néhány napon át talán szabad szemmel is meg lehessen pillantani (de távcsővel biztosan).
Viszont, a megfigyelést rontani fogja majd a nagy holdfény. A telehold október 17-én esedékes. Pár nappal később lehet majd (napról napra egyre hosszabb ideig) holdmentes, teljesen sötét ég előtt látni az egyre halványodó kométát.

Az üstökös útja az esti égbolton október 13-31 közt (Stellarium)

És a jövő?
Az üstökös előző és következő visszatérése a pontos pályaelemek tükrében is kérdőjeleket vet fel. Pályája parabolával közelíthető, amit mostani látogatása során az óriásbolygók zavaró hatása nem módosított lényegesen. Lehet, hogy most jár először a Nap közelében, de nehéz egyértelműen alátámasztani a híradásokban sok helyen terjedő 80 ezer évvel ezelőtti látogatást is. Az sem kizárható, hogy többet nem látjuk viszont.

Összességében:
Ha a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös magja túléli a napközelséget és fényessége kedvezően alakul, akkor október közepétől az esti égen lehet a legkényelmesebben észlelni. Ne feledjük, az üstökösök szeszélyesek, fényessége lehet csalódás, de lehet meglepetés is! Jósolni nehéz, de egyelőre úgy tűnik, hogy október közepén a biztos megpillantásához egy kistávcsövet azért érdemes magunkkal vinni.