A Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai a szervezet megalakulása óta igen aktívan vesznek részt a hazai természettudományos ismeretterjesztés terén. Kiváló előadásokkal, egyedi ötletekkel és egy nagyon összetartó csapattal járják nem csak Ajka környékét, hanem országosan is vállalnak rendezvényeket. A sok kihelyezett távcsöves bemutató mellett egy dolog, egy folyamatosan működő saját helyszín hiányzott számukra, így évekkel korábban eldöntötték, hogy Ajka körzetében létrehoznak egy bemutató csillagvizsgálót, ami viszonylag könnyen megközelíthető és jó adottságokkal rendelkezik az égbolt bemutatásához.

A helyszín hosszas keresés után Padragkút lett, ami 1984 óta Ajka város része. Itt, a Csékúti szőlőhegyen sikerült egy rendkívül jó elhelyezkedésű telket megvásárolniuk, amely nem csak mérete miatt alkalmas nagyobb rendezvények, táborok tartására, de a csillagászati megfigyelések szempontjából is igen kellemes helyen van. A kilátás csodás, a déli égbolt panorámája zavartalan, a környék rendkívül békés és ami még különösen fontos, hogy a közeli Ajka fényszennyezését is nagyrészt kitakarja a szőlőhegy. Itt, ezen a helyszínen kezdődtek meg a munkálatok, a szükséges tereprendezést követően került sor magának a csillagdának a kialakítására.

Praktikus, letolható tetejű épület rejti magában az Asztrokert egyik fő műszerét, egy különleges Yolo-rendszerű távcsövet. Aki egy kicsit is érdeklődik a csillagászat iránt, valószínűleg tudja, hogy alapvetően két fajta távcsövet használhatunk az égbolt megfigyelésére. Az egyik a lencsés távcsövek családja, ahol a műszer elején elhelyezett lencsék gyűjtik össze a fényt. Ez a legjobb képminőséget adó, legkontrasztosabb típus, viszont nagy hátránya a lencsék által létrehozott színi hiba, illetve az optika méretével egyre inkább növő ár is. A másik fő típus a tükrös távcsöveké, ahol a tubus végén található főtükör által összegyűjtött fény egy segédtükörre vetül, ami kivezeti a fénysugarat az okulár felé. A rendszer előnye a remek ár-érték aránya, és a színi hiba mentesség, hátránya, hogy a segédtükör kitakarja a főtükör egy részét, így rontja a kontrasztot.
Ennek kiküszöbölésére alkotta meg a Yolo-típusú távcső tervét az 1960-as években Arthur S. Leonard. Ez egy olyan tükrös távcső, ahol az optikai elemek nem takarják ki egymást, mivel mind a főtükör, mind a második tükör egymáshoz képest szögben áll. Maga az ötlet egészen a 18. század óta ismert, Sir William Herschel is készített kitakarásmentes tükrös távcsöveket. Viszont a Yolo-elrendezésben úgy is kialakíthatók a tükrök, hogy teljesen kiküszöbölik a rendszer optikai hibáit.

Egy ilyen, mondhatni egyedülálló Yolo távcső került fix helyére a csillagdában. A 28 centiméteres tükrös távcsövet Schné Attila tervezte és készítette el, az egyesület tőle vásárolta a műszert, melynek optikai minősége kimagasló. 2800 milliméteres fókusztávolsága nagy, így inkább a kompakt mélyég objektumok, illetve a Naprendszer égitestjeinek megfigyelése során használható. Ez a legnagyobb ilyen elrendezéssel épített Yolo távcső hazánkban és az egyetlen ilyen típusú bemutatásra használt műszer. Az optikai elrendezés miatt a távcső önmagában is tiszteletet parancsoló méretű, viszont az egyesület szorgos tagjainak sikerült úgy kialakítaniuk a csillagdát, hogy annak berendezései könnyűszerrel kezeljék ezt.

Az Asztrokert és a csillagvizsgáló hivatalos megnyitója 2024. június 15-én került megrendezésre, ahol Ivanics Ferenc, az egyesület elnöke adta át észlelésre a létesítményt a megjelent körülbelül 80 főnek. Szavai után eltolták az épület tetejét és immár élesben is megkezdte működését a Claudia Inter Stellas csillagda, amely nevében őrzi emlékét a 2023-ban, tragikus hirtelenséggel elhunyt Ivanics-Rieger Klaudiának, az egyesület néhai igen aktív tagjának és sokak barátjának. Az ő eltávozása is nagy szerepet játszott abban, hogy az összetartó közösség minden létező energiájával létrehozza ezt a csillagvizsgálót.

A rendezvény pedig remekül sikerült. Kedvező időjárás, jó helyszín és zsíros kenyér hagymával. Mindenhol mosolygós arcok, fiatal gyermekektől az egészen idősekig. Sok régen nem látott ismerőssel kialakult hosszú beszélgetések. Jó volt itt lenni! Jó volt kicsit elmerülni és rájönni arra, hogy kitartó munkával egy nemes közös célért mire képes egy összetartó közösség.

A csodákat pedig csak ilyen hozzáállással lehet megmutatni a csillagok között.