A Holdon található a Naprendszer legnagyobb krátere ami a kísérőnk túloldalán helyezkedik el a Déi-Sark-Aitken-medence. Ez a kráter 2500 km-es átmérővel büszkélkedhet.

A Hold túloldalán található Déli-Sark-Aitken-medence (kékkel jelölve)

A Déli-Sark-Aitken-medence egy ősi, ~4 milliárd éves becsapódási kráter. A legújabb vizsgálatok alapján ennek a becsapódásnak az impaktor maradványait találhatták meg gravitációs anomáliák vizsgálata segítségével. Az elsődleges adatokat a NASA GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) űrszondája biztosította, amit összevetettek a kutatók a LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter) által mért magassági adatokkal.

A Peter B. James által vezetett kutató csapat az adatok feldolgozása során egy hatalmas fémtömeget fedeztek fel ami 2,18*1018 kg-ra taksálható, és egészen 300 km mélységig húzódik. A kutatás vezetője úgy jellemezte ezt a tömeget, és kiterjedést, hogy „ Próbáljunk meg elképzelni, hogy összerakunk fémből egy a Hawaii szigetcsoport fő szigeténél ötször nagyobb halmot, amit aztán elásunk.” Valószínűleg a most felfedezett mélybeni fémtömeg lehet a krátert eredetileg becsapódás során kialakító aszteroida maradványa.

A Déli-Sark-Aitken-medence térképei a) LOLA topográfiai térképén, b) GRAIL űrszonda gravitációs anomália térképén (a kráter külső pereme feketével-, a belső perem fehér szaggatott vonallal jelölve)

Ez a fém aszteroidák esetében vas-nikkel természetes ötvözete aminek a sűrűsége a tanulmány szerint 4800 kg/m3, ami 4,8 g/cm3-t jelent hétköznapi mennyiségekre fordítva. A vas-nikkel meteoritok sűrűsége átlagosan a 7-8 g/cm3.

A kutatók a nagy mennyiségű fém jelenlétét egy a fiatal, még az átolvadt felszínű Holdba becsapódó vas-nikkel összetételű aszteroidával magyarázzák. Más elmélet szerint 4 milliárd évvel ezelőtt a területet magma óceán borította aminek megszilárdulása során nagyobb sűrűségű fém oxid ásvány jötte létre, és halmozódott fel a Déli-Sark-Aitken-medencében.

A Hold ezen területe számos kutatás, és küldetés középpontját képezi, pl. az indiai Chandrayaan 3 holdi leszálló egység a térségben tervezi a leszállást, valamint a NASA Artemis 3 küldetésével itt szeretnének újra emberes holdra szállást végrehajtani.

A Déli-Sark-Aitken-medence kiemelt fontosságú lehet a Hold belső szerkezetének-, belső összetételének-, kialakulásának-, és a hatalmas becsapódások folyamatainak megismerésében.

Források:

[1] https://www.iflscience.com/enormous-structure-found-hiding-under-the-surface-of-the-moon-70118

[2] https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2019GL082252