Kisbolygókról néhány embernek rögtön Antoine de Saint-Exupéry kis hercegének világa jut az eszébe. Az apró égitesten pirinyó vulkánok, s még vegetáció is létezett, többek között egy csodás vörös rózsa formájában. A kis herceg megható történetén keresztül sokat tanulhatunk barátságról, szeretetről, kíváncsiságról és önfeláldozásról. S könnyekkel küszködve olvashatjuk, hogyan térhet vissza földöntúli világába főhősünk a „mese” végén… Igen, az elmúlás is az élet része, s mindnyájan felfedezzük majd saját létezésünk eme állomását. Bízunk benne, hogy sok időt kapunk az élettől, amit szeretteinkkel tölthetünk.

Az élet ajándékában az az érdekes, hogy nem tudjuk mennyit kapunk belőle.

Ivanics-Rieger Klaudia tagunk, barátunk úgy élte életét, hogy minden percéből próbálta kihozni a maximumot. Igaz, hogy csak 33 éves volt mikor elragadta a halál, de annyi csodás dolgot alkotott, s annyi ember életére volt pozitív hatással, hogy sokan irigyelhetik nem hétköznapi aktivitásáért. Létezik egy apró világ valahol messze az űrben… Klaudia barátunk úgy jutott el oda, akárcsak Saint-Exupéry híres főhőse a történet végén. Persze azon a világon nincsenek apró tűzhányók, vagy hiú rózsák, csupán a kozmosz fekete bársonya öleli körbe szabálytalan, ősi felszínét, miközben Klaudia talán éppen vidáman csücsül az egyik apró kráter peremén, s kedves mosolyával kacsint felénk, kik azóta sem találjuk őt, csupán ürességet érzünk szívünkben.

A BCsE egyik barátja Kovács Gergő geográfus, csillagász, tudományos újságíró vetette fel néhány nappal Klaudia elvesztése után, hogy az egyesületünkben és az ismeretterjesztésben betöltött kiemelt szerepe miatt Klaudia megérdemelné, ha róla is elneveznének a sok-sok ezer eddig felfedezett kisbolygó közül egyet.

Egy csehországi csillagásznő Dr. Lenka Kotková úgy döntött, hogy az ügyünk mellé áll. Beszámoltunk neki a BCsE formabontó és egyedi ismeretterjesztő munkájáról, s hogy Ivanics-Rieger Klaudia vezetőségi tagunk hogyan formálta egyéniségével, tudásával, szorgalmával szervezetünket azzá a társasággá, akik most vagyunk. Dr. Kotková néhány nappal a megkeresése után kezdeményezte is, hogy az egyik általa 1998.02.27-én felfedezett kisbolygó szeretett barátunkról legyen elnevezve. Az események ezután olyan gyorsan követték egymást, hogy azon kaptuk magunkat, hogy 2023. március 20-án, Klaudia halálának második hónapfordulóján a Nemzetközi Csillagászati Unió hivatalosan is közzétette a (35459) Klaurieger = 1998 DG20 kisbolygó nevét, ami a Mars és a Jupiter bolygó között elterülő aszteroidaövezetben kering.

A (35459) Klaurieger aszteroida egy 5,2 km átmérőjű, sziklás égitest, ami közel 4 év alatt kerüli meg a Napot. Majdnem háromszor messzebb kering a Naptól, mint a Föld. Az apró világ Naprendszerünk születésének és formálódásának időszakából maradt itt, egyfajta időkapszulaként őrizve a bolygók keletkezésében szerepet játszó ősi anyagokat. Érdekessége, hogy fele akkora, mint az a kozmikus test, ami közel 65-66 millió évvel ezelőtt becsapódva bolygónkba, felelős lehetett a dinoszauruszok kipusztulásáért. A (35459) Klaurieger olyan pályán kering a Nap körül, ami miatt egyáltalán nem veszélyezteti a földi életet. Erős amatőrcsillagászati műszerekkel, fotografikusan is észlelhető, így mi magunk is a közeljövőben megpróbáljuk fényképeken megörökíteni barátunk kisbolygóját.

A Mars és a Jupiter közt keringő (35459) Klaurieger.
Forrás: Minor Planet Center

Úgy tudjuk, hogy hazánk történelmében Klaudia a második amatőrcsillagász hölgy, akiről kisbolygót neveztek el. Az első női amatőrcsillagászt, aki kiérdemelte e megtiszteltetést Dégenfeld-Schonburg Berta Klára Matildnak (1843-1928) hívták, s 95 évvel ezelőtt hunyt el.

Kortárs, fiatal amatőrcsillagászként Klaudia az ismeretterjesztésben működött, alkotott. Neki köszönhető többek között, hogy egyesületünk megalkotta az Európában is egyedinek számító Tapintható Univerzum vándorkiállítást, amit látássérültek is élvezhetnek.

Egyesületünk tevékenységét olyan szinten átszőtte Klaudia egyénisége, munkája, hogy az ő elismerésével a cseh Dr. Lenka Kotková és munkatársai kiálltak azok mellett a magyar kisegyesületek mellett is, akik nem állami pénzekből, hanem csupán a lelkesedésükkel, fantáziájukkal, összefogásukkal próbálják népszerűsíteni a csillagászat és űrkutatás meghökkentő eredményeit.

Köszönjük, hogy Csehországból elismerik a magyar kortárs amatőrcsillagászok szerepét a tudományos ismeretterjesztésben!

Hihetetlenül hálásak vagyunk Dr. Lenka Kotkovának, hogy lehetővé tette azt, hogy Ivanics-Rieger Klaudia tagunk csatlakozhasson egy olyan elit klubhoz, ahová csak keveseknek adatik bebocsátás. Klaudia és a hozzá hasonló nők, akik itthon tevékenykednek az ismeretterjesztésben, vagy éppen tudományos pályára készülnek ezáltal, inspirációt meríthetnek ebből a precedensértékű eseményből. S tudjuk, hogy most Klaudia is boldogan integet a (35459) Klaurieger kisbolygóról, hiszen kiemelkedő munkája, tevékenysége, barátsága, szeretete, inspirációja éppoly örök lesz, mint a kis herceg felejthetetlen karaktere.