Odafigyelni a világűrben körülöttünk keringő sziklákra érdemes, hiszen egy esetleges becsapódó kisbolygó az egész emberi civilizációt lemoshatja a Föld színéről. A dinoszauruszok nem törődtek ezzel, és lám mi lett a vége. De felmerül a kérdés: lehet-e a mai világban – amikor nagy távcsövekkel, kiváló asztroklímájú helyszínekről automata távcsövekkel profi csillagászok figyelik az eget – amatőr eszközökkel elérni valamit? Én megpróbáltam és a szisztematikus keresésnek 2022 július 4-én meglett az eredménye. Az utolsó képsorozat hajnali fél háromkor ért véget. A lefuttatott keresés a lassú kisbolygókra nem mutatott semmit, elindítottam a gyorsakra keresést, és alig vártam, hogy vége legyen, olyan álmos voltam már. És akkor ott a szemem előtt egyszer csak megjelent az a program válasza az ismeretlen mozgó objektumról.

A szerző műszere

Ekkor már hajnalodott, tehát ellenőrző mérésre, új adatgyűjtésre nem volt lehetőség. Azért elvégeztem néhány ellenőrzést. Látta-e már valaki előttem? Nem műhold-e? Nem műszerhiba-e? Miután ezeket rendben találtam ellenőriztem, hogy esetleg egy NEO-t (Near Earth Object, földsúroló kisbolygó) találtam. Az ellenőrző oldal azonosította a paraméterek alapján, hogy valóban NEO, ezek után beküldtem az észlelést a Minor Planet Centernek, majd aludni tértem. Persze túl izgatott voltam, így egy rövid 4 órás alvás után már ismét a gép előtt ültem. Akkor már láttam, hogy Amerikában valaki szintén észlelte, és később még két másik obszervatórium is megerősítette, hogy ezúttal egy valódi szikladarab került a cső végére.

A 2022 ND kisbolygó

Másnapra már 38 észlelés jött össze összesen 10 obszervatóriumból. Az a szép adatmennyiség elegendő volt ahhoz, hogy kiderüljön, egy Amor típusú kisbolygót kaptam el. Ezek a földpályán mindig kívül maradnak, tehát az ütközés lehetősége nem áll fent. De napközelben elég közel tudnak jutni, naptávolban viszont a Mars pályáján is túlra. Dél felé aztán megérkezett a bejelentés a Minor Planet Centertől, hogy megkapta az előzetes jelölést. Ezentúl a neve 2022 ND lesz.

A kisbolygó pályája (fehér ellipszissel) Naprendszerünk kőzetbolygóihoz képest (NASA/JPL)

A felfedezés részletes leírása, a technikai részletekkel várhatóan a Meteor 2022 szeptemberi számában fog megjelenni.