Ismeretterjesztő csapatunk oszlopos tagjai, Kovács Erzsó, Kocsis Gergő és Rezsebák Nándor részt vettek a XVIII. Nemzetközi Laposföld Konferencián, melyre a Földgolyó 58 országából érkeztek tudósok, legfőképp csillagászok, geográfusok, geomorfológusok. A tudományos konferencia a Laposföld egyik szélén, a dél-afrikai Fokvárosban lett megtartva, de mivel a részt vevő 1500 fő súlya miatt megbillent volna a Föld, ezért a túloldalt, az új-zélandi Wellingtonban is kellett lennie valakinek. A szervezők mindenre gondoltak, így ezzel a konferenciával egyidőben került megrendezésre Wellingtonban a Lapos Mars Konferencia, ezáltal a két eseményen részt vett 1500-1500 ember miatt nem történt katasztrófa.

Az eseményen részt vett Mpeg Lobe, a Nigériai Asztrofizikai Intézet munkatársa is, aki előadta azon új elméletét, miszerint a lapos forma nem egyedi az Univerzumban: szerinte a 2017-ben felfedezett ‘Omuamama égitest alakja is hasonlít a Földhöz, az egyetlen különbség, hogy nem kör, hanem ovális alakú égitestről van szó. „Olyan, mint egy nagy, vékonyra kopott szappan!” – fejtette ki az afrikai csillagász.

„Ahogy fejlődik a tudomány, új kerül sor néha paradigmaváltásra. Most is ez történt, nekünk pedig haladnunk kell a korral.” – mondta Kocsis Gergő, a Palnetology.hu vezető szerkesztője – „Jóllehet nehéz lesz most átállnunk, és fájó szívvel dobjuk ki a Földgömbjeinket, de igyekszünk tudományos szempontból (is) maximálisan naprakésznek lenni. Bár azokat az esetlegesen felmerülő kérdéseket, mint hogy hogyan működhet így a Föld éghajlata, vagy a GPS-rendszer, megmosolyogjuk; azt egyértelműen látom, hogy sok munka áll előttünk!”