A 2002-én megnyitásra került obszervatórium megépítése Dr. Gordon Hopkins a mindenkori angol oktatási miniszter 3. tanácsadójának támogatásából valósult meg. Ő személyesen is itt volt a csillagvizsgáló átadásán. Idén viszont már a 20. születésnapját ünnepli szeptember 23-án a dabasi Dr. Gordon Hopkins Csillagvizsgáló.

Az esemény délután három órakor kezdődik Dabas Város polgármesterének köszöntőjével. Ezt követően egyik fő támogatónk, a Magyar Asztronautikai Társaság 3 jeles tagja tisztel meg bennünket 1-1 érdekfeszítő előadással. 16 órától Dr. Bérczi Szaniszló egyetemi docens, a MANT elnökségi tagja a holdi kőzetek és azok felhasználásáról tart előadást, 17 órától Dr. Both Előd, a MANT volt elnöke elkalauzol minket a csillagászati-űrkutatási könyvek világába, 18 órától pedig Dr. Remes Péter orvos ezredes, űrkutató, a MANT vezetőségi tagja az első magyar űrrepülésről fog beszélni. Őt követi este hét órától személyesen Farkas Bertalan, Magyarország első űrhajósa, aki 1,5 órás előadást tart a jelenlévőknek. Az eseményen tartalomszerkesztőnk, Balázs Gábor a Planetology.hu és a Gábor Balázs Astro-Photography (https://www.facebook.com/GaborBalazsAstroPhoto) nevében Várady Ferenccel közösen tart előadást az asztrofotózás mikéntjéről, így megismerhetjük azoknak a képeknek a hátterét, melyeket a közösségi médiában egyre többször láthatunk, nem csak az asztrofotósok, hanem a James Webb űrtávcső eredményei nyomán is. De nem csak előadás lesz az asztrofotózásról! Az aulában a dabasi csillagászok által készített képekből egy látványos kiállítás is bemutatásra kerül, illetve a MANT magyar, illetve angol nyelvű ismeretterjesztő roll-upjai is megtekinthetők lesznek.

A szervezők az időjárási körülmények mindegyikére felkészültek és számos alternatív programlehetőség közül választhatnak az érdeklődők. Derült idő esetén az obszervatórium 30 és 8 centiméteres távcsöveivel a bolygók és fényesebb mély-ég objektumok lesznek terítéken, illetve az udvaron a Terminus Ismeretterjesztő Egyesület szintén távcsöves bemutatót tart a saját műszereikkel és Dabas Város Polgármesteri Hivatala is szervezett csillagfényes pikniket, ahol egy food truck szolgáltat kellemes italokat, finom vacsorát a piknikre. Itt lágy zenei aláfestéssel vezetnek be a csillagászat alapjaiba.Borult idő esetén a fő hangsúly a különböző tematikájú előadásokra hárul. Az előadások fő célja az ismeretterjesztés és az érdeklődés felkeltése, előzetes tudást nem feltétlenül igényelnek. A programok mindegyike gyermekbarát, így a fiatalabb korosztályoknak is érdemes lehet az egyedülálló esemény meglátogatása. Lényeges, hogy borult idő esetén sem maradunk csillagok nélkül! Az Utazó Planetárium egészen estig várja az érdeklődőket egy 6m-es kupolával.

A Dr. Gordon Hopkins Csillagvizsgáló az Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium tetején található, az iskola vezetése pedig gondolt azokra az érdeklődőkre is, akik netán távolabbról érkeznének az eseményre. Nekik helyiségbérleti szerződéssel kínál szállást az iskola épületén belül található szépen berendezett, és jól felszerelt kollégiumi szobákban. A szállás ára: 4100 Ft/fő/éjszaka + 300 Ft/fő/éjszaka idegenforgalmi adó. Jelentkezni legkésőbb szeptember 21. 19:00 óráig lehet a csillagvizsgalo@kzsdabas.hu e-mail címen. A helyek korlátozottak, ezért érdemes mielőbb lefoglalni a szállást.Az rendezvény minden része (kivéve a büfé-, és büfékocsi) kínálata mindenki számára díjtalan, viszont az obszervatórium fejlesztésére adományokat/felajánlásokat szívesen fogadnak.

Link az eseményhez: https://fb.me/e/2DncpMCQj

Kérdések esetén az obszervatórium Facebook oldalán (https://www.facebook.com/kzscsillagvizsgalo), vagy a csillagvizsgalo@kzsdabas.hu e-mail címen tájékozódhatunk.