Augusztus közepe kiváló időszak a magaslégköri ballon indításra, amit az UPRA.space csapata rendszeresen kihasznál. Idén augusztus 15-én bocsátottak fel egy távérzékelő ballont, mely segítségével képeket és videókat készítettek Budapestről és a környező területekről.

A ballon fedélzetén helyet kapott a csapat UPRACAM névre hallgató, saját fejlesztésű multispektrális kamerája is, mely látható fény és infra tartományban képes egyidejűleg képeket készíteni. A növények leginkább az infravörös fényt verik vissza, mely szabad szemmel nem látható, viszont a visszavert fény mennyisége fontos információ a vegetáció állapotáról. Kombinálva a látható spektrumban gyűjtött adatokkal, olyan kompozit képek készülhetnek, melyek segítségével pontosan fel lehet mérni a növényzet állapotát. Az idei nyárhoz hasonló hosszan tartó száraz időszakokban hasonló repülések értékes információkat szolgáltatnak többek között a mezőgazdaságnak.

Az augusztusi repülésen az UPRACAM új lencsékkel repült, mely sokkal részletesebb és jobb minőségű képek készítését teszi lehetővé, mint korábban. A csapat folyamatosan dolgozik a kamera továbbfejlesztésén valamint a távérzékelt adatok feldolgozásának pontosságán.

Az UPRACAM által gyűjtött adatokból kompozit képek készültek. A csapat kétféle feldolgozási módszert alkalmaz a képek kiértékelésére. Az NRG képeken a színek eltolása után az infra információ pirosként jelenik meg. Minél pirosabb árnyalatú valami a képen az növényzet vagy hőforrás jelenlétét jelzi.

Az NDVI kompozit képeken egy számolt vegetáció indexet jelenítünk meg vizuálisan. Minél zöldebb valami a képen, annál egészségesebb a növényzet az adott területen, míg a mesterséges tereptárgyak kékes-lilás árnyalatban jelennek meg.

Ez a legutóbbi repülés közel három óráig tartott, mely során a ballon Budapest felett tett egy kört, majd Szentendre közelében biztonságosan landolt. A repülést több fedélzeti kamera is rögzítette, melyek felvételein látszik, ahogy a felhőtakaró feloszlik a város felett és Budapest egyre több részletét lehet kivenni a felvételeken.

A ballon közel harminc kilométeres magasságig emelkedett, ami már elég magas ahhoz, hogy a Balaton is, majdnem teljes hosszában látszódjon a felvételeken. Magyarország természeti látványosságai mellett különböző felhőformációk is megfigyelhetők nem mindennapi szögekből. Mivel a ballon átrepül a felhőrétegeken, ezért közvetlen közelről is láthatunk képeket róluk.

A repülés során rögzített képanyagból készült egy összefoglaló videó, melyen a repülés legizgalmasabb pillanatai láthatók.

https://www.youtube.com/watch?v=TMWRn9lo5Pk

Az UPRA.space csapata most elkezdte a felkészülést az őszi szezonra, mely remények szerint izgalmas projekteket és fejlesztéseket hoz majd.