Akik a borús, esős őszi időben az éjszakai égbolt páratlan objektumait szeretnék megcsodálni, azoknak van egy jó hírünk! November 12-én délután nyitották meg a Csillag-Képek 2022 Országos Asztrofotó Kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeumban. A Magyar Asztrofotósok Egyesületének szervezésében létrejött tárlat 65 magyar asztrofotós 100 legszebb, az éjszakai égboltot bemutató képét foglalja magába.

Idén is három kategóriába sorolva nézhetik meg az érdeklődők a tárlatot: az első kategóriában égi kísérőnk, bolygók és üstökösök, a másodikban a körülöttünk lévő tájat éjszaka bemutató asztrotájképek, míg a harmadikban színes mély-ég felvételek találhatóak. Ezek között megtalálhatók nemzetközi megmérettetésen is eredményt elért felvételek.

Idén a kiállítók között vagyok jómagam is. Az idén nyáron, a „bolygósor” ideje során készült „Hajnal a mezőn” című képemet válogatta be az Egyesület. Az említett kép egy alföldi mezőn készült, előtérben egy szalmabálával és egy nyúllal, az égen pedig egy látványos Vénusz-Fiastyúk-holdsarló együttállás figyelhető meg.

Fotó: Pazsák Zsófia

A kiállítás online tárlat formájában itt, személyesen pedig a a Természettudományi Múzeumban (Budapest, Ludovika tér 2-6) tekinthető meg, 2023. január végéig.