Szerző: Kovács Gergő

Az Európai Déli Obszervatórium VLT (Nagyon Nagy Távcső) nevű műszerével csillagászok egy csoportja felfedezte a Proxima Centauri vörös törpecsillag harmadik bolygóját – számol be a Phys.org. A most felfedezett Proxima Centauri d jelű bolygó tömege a Föld tömegének negyede, így az egyik legkisebb tömegű exobolygó, amit valaha felfedeztek. A bolygó a vörös törpe körüli lakhatósági zónában található – ez az a terület, ahol egy bolygó felszínén a víz folyékony állapotban lehet jelen. A planéta mindössze 4 300 000 kilométerre (0,029 Csillagászati Egység) kering csillagától, e távolság a Merkúr naptávolságának kevesebb, mint egytizede, keringési ideje így mindössze öt földi nappal egyenlő.

Művészi ábrázolás a Proxima Centauri d jelű bolygóról. Forrás: ESO/L. Calçada

Jóllehet az újonnan felfedezett bolygó egy hozzánk igen közeli, mindössze 4,2 fényévre lévő csillag lakhatósági zónájában található, nem szabad elfelejteni, hogy a vörös törpe csillagokból (így a Proxima Centauriból is) áradó Röntgensugárzás 400-szorosa a Napunkból érkezőnek, így az életnek ezen bolygón történő kialakulása és fennmaradása jelen ismereteink szerint erősen kétséges.

Az egyes (vörös, narancs és sárga törpe) csillagok körüli lakhatósági zónák méretének, a csillagok gyakoriságának, és az általuk kibocsájtott Röntgensugárzásnak az összehasonlítása. Forrás: APOD/NASA ESA, Z. Levy (STScI)

Források:
https://phys.org/news/2022-02-planet-star-closest-sun.html
https://www.eso.org/public/archives/releases/sciencepapers/eso2202/eso2202a.pdf