A Planetology.hu gondozásában és a Coolstarz Csillagászati Szakkör kiadásában megjelent az alapító főszerkesztőnk, Rezsabek Nándor ez évi 50. születésnapjára szerkesztett tiszteletkötet. A „Fél évszázados kalandozások” a szerző legnépszerűbb környezet- és földtudományi blogbejegyzéseiből válogat. A kötetben szereplő születésnapi ajánlásokat a szerkesztő Kocsis ERzsó, valamint Dr. Géczi Róbert, Dr. Juhász Árpád, Kovács Gergő, Mitre Zoltán és Dr. Vincze Miklós fogalmazta meg.

Föld és ég, ásványok, kőzetek, dolinák, sasbércek, hullócsillagok és asztroblémek – ez Rezsabek Nándor világa. Röpke főiskolai találkozásaink után így ismertem meg őt egy ásványtani kiállítás során tartott lelkes előadását hallgatva. Mindaz, amiről előadása szólt, nem elvont tankönyvekből szedett ismeret, hanem személyes kutatások, tapasztalatok eredménye. A természet csodáira való rácsodálkozás és e késztetés, hogy a szépségeket másokkal is megossza Nándor blogjának legfontosabb mozgatója. A rövid lélegzetű, érdekfeszítő kis szösszenetek arra ösztökélik az olvasót, hogy hétvégén túracipőt kössön és elinduljon a tőle nem is oly távol lévő, de eddig mégsem ismert természeti szépségek felkutatására.
(Dr Géczi Róbert)

Előrehaladott korom ellenére sűrűn használom az internetet, a facebookot is. Szakmámnak és érdeklődési körömnek megfelelően főleg természettudományos témák között böngészek. Így bukkantam a planetology.hu-ra. Eleinte főleg a naprendszerrel és a bolygókkal foglalkozó posztokra vadásztam, aztán kiderült, Rezsabek Nándor a magyar tájat is járja, a nyugati határtól az Északi – középhegységig. Nemcsak járja, hanem a geológia mellett biológiai, történelmi információkat gyűjt, méghozzá személyes élményekkel, időnként humorral is ötvözve írásait. Kíváncsivá is tett, mennyit változtak a régi kőfejtők, bazalthegyek, sziklás tájak fél évszázad alatt. És mennyit változtak a geológiai ismeretek ez idő alatt. Meggyőződhettem, hogy sétái során a legfrissebb földtani publikációk alapján értelmezi az objektumokat, ugyanakkor mindig közérthetően, a szakmai zsargon minimalizálásával készíti leírásait, megjegyzéseit. Magam is kedvet kaptam, hogy néhány általa felkeresett kőfejtőt meglátogassak, egy öreg geológus nosztalgiájával. Úgy gondolom, hogy Rezsabek Nándor könyve több mint egyféle természettudományos útleírás, hanem egyúttal izgalmas olvasmány évmilliók emlékeiről, kicsiknek és nagyoknak.
(Dr Juhász Árpád)

A kötet kézbevételekor egy kérdés fogalmazódik meg: mivel fogok találkozni? Hangulatos visszaemlékezésekkel, a tudományosabb leírásokkal? Kevésbé ismert vagy épp a populáris helyszínekkel? Mindenből találtam egy lélegzetnyit: érdekesen megírt kirándulásokat, természettudományos ismeretek bőséges és roppant szakszerű tárházát. Én is nagyszerű tájakon kalandozhattam e remek stílusú blogbejegyzések segítségével.
(Kocsis ERzsó)

Világunk átalakulóban van: az elmúlt évek, illetve a jelenkori történések megmutatták, mennyire nem állandó semmi sem, mennyire változóban van bolygónk, melyben egyre nagyobb értéket képvisel az érintetlen természet, az élővilág és az épített környezet. De vajon mennyire ismerjük világunk azon kis szegletét, melyet Magyarországnak hívnak? E könyvet fellapozva a Szerzővel együtt kelhetünk útra, hogy felfedezzük hazánk jobban, kevésbé, illetve alig ismert látványosságait. KÖTELEZŐ darab minden országjáró, túrázó és felfedező könyvespolcán!
(Kovács Gergő)

Környezetünk megismerése önmagunk megismerése. Az ember életét környezete évtizezredek óta meghatározza. Elértünk abba a korba, amikor felismertük a környezeti rendszerek egymásra hatását. Megérthetjük a múlt történéseit, ami segíthet a jövő megismerésében. E pár mondat közhelyesnek tűnhet. Viszont, a környezettudományban összpontosuló tudományágak vizsgálatai feltárták, hogy amit teszünk a környzeteünkért az úgy hat vissza ránk. Környezettudományi kalandozások tanulni hívják az embert. Megtanulni a múltat, megtanulni a jövőt! Vannak helyek, amelyek évmilliók tanúi. Árulkodnak az akkori körülményekről, akkori Földünkről és éghajlatunkról. Földünk („földanyánk”) a tanítómesterünk is. Bölcsességét és tapasztalatát továbbadni a világnak és utókornak az egyik legnemesebb feladat.
(Mitre Zoltán)

Néhány nappal azután, hogy megszületett e kötet írásainak szerzője, így szólt az Apollo-16 Holdra lépő parancsnoka: „Az ember felfedezésre született”. Ezekből az írásokból, csatlakozva egy született felfedező félévszázados kalandozásaihoz megérthetünk ezt-azt Földünk feltartóztathatatlan folyamataiból, a Naprendszer és a tudomány történetéből. „Elszakbarbárosodott” korunkban igazi gyöngyszemek ezek a mély és sokirányú tudásról tanúskodó, de könnyen emészthető vérbeli ismeretterjesztő írások!
(Vincze Miklós)

A könyvről további információ a tiszteletkotet.rn50@gmail.com e-mail címen kérhető!