Szerzők: Dr.Bodó Zsófia, Góczán Bence

Különleges vendégek érkeztek nagyszombaton az UPRA.space csapatához. Az Európai Űrügynökség (ESA) Young Professionals – vagyis fiatal szakembereknek szóló – programjaiban részt vevő mérnökök által fejlesztett YPSat egyik alrendszerének tesztrepülése került lebonyolításra. Az ESA a Műszaki Egyetemről indult magyar start upot választotta ballon felbocsátás megszervezésére és a tesztrepülés kivitelezésére.

Az YPSat, az ESA különböző fiatal szakemberek számára indított programok résztvevőinek fejlesztése, mely az Ariane 6 első repülésén fogja végrehajtani a küldetését. Az YPSat feladata, hogy videó felvételeket készítsen a műholdakat védő orrkúp leválásáról valamint az Ariane 6 fedélzetén utazó űreszközök pályára állításáról. A kamerák indításához egy automatikus rendszert használnak, mely ébresztőóraként kelti fel a többi alrendszert a pályára állítás megfelelő szakaszában. Ez az “ébresztő-rendszer” (Wake Up System – WUS) teljesíthette első repülését az UPRA.space ballonplatformján, mielőtt az Ariane 6 hordozórakéta fedélzetére kerülne.

A ballonrepülést több hónapos előzetes tervezés és egyeztetés előzte meg, melyek során elkészült a küldetés végleges specifikációja és megépítésre került a hasznosteherlánc, mely végül a sztratoszférába emelkedett. Az UPRA.space csapata kifejezetten ilyen küldetések lebonyolítására szakosodott, ahol egy kutató-fejlesztő csapat eszközét emelik harminc kilométer magasságba saját fejlesztésű, többször használható ballon platformjuk segítségével.

Az adatok kiértékelése még folyamatban van, de az előzetes információk alapján a komoly előkészítés meghozta gyümölcsét és az UPRA.space csapata és a ballon platform, 28. repülését is sikeresen teljesítette.

A felbocsátás előkészítése és az indítás Budapesten, a Műszaki Egyetem lágymányosi kampuszán bonyolították le. Az UPRA.space csapata a menetrendnek megfelelően feltöltötte a közel három méter átmérőjű meteorológiai ballont, melyhez a korábban előkészített hasznosteherláncot csatlakoztatták. A reggeli indítás után a ballon nagyjából másfél óra alatt elérte az utazómagasságát, ahonnan lassú emelkedéssel további egy órát lebegett a landolási terület felé. Közel 34 kilométeres magasságban hasadt szét a ballon és nyílt ki a visszatérő ernyő. A kereső csapat ekkor már a várható landolás közelében tervezte a minél gyorsabb begyűjtést, ami a landolás után húsz percen belül sikeresen megtörtént. A visszatérő ballon platform egy fa tetején tért nyugalomra, szerencsére a helyi gazdálkodók segítségével gyorsan és sérülés nélkül begyűjtésre kerülhetett rendszer.

Az ESA YPSat alrendszere mellett kamerák is utaztak a fedélzeten, ezek közül volt, amelyik a tesztelt eszközt rögzítette és volt, amelyik a repülés körülményeiről gyűjtött információkat. A kamerarendszer része volt egy 360°-os kamera is, mely lélegzetelállító felvételeket készített a felhővel borított Kárpát-medencéről. A repülésről már elérhető az UPRA.space által készített összefoglaló videó is.

A küldetés lezárásához kiértékelésre kerülnek a gyűjtött adatok, melyeket az ESA felhasznál az YPSat és az Ariane 6 első repülésének felkészüléséhez. Az UPRA.space csapata az adatok átadása után sem pihen, a magyar start up már elkezdte a következő repülés előkészítését, melyről hamarosan további részletek is nyilvánosságra kerülnek.

Az UPRA.space csapatáról és repüléseikről további infó a közösségi médiafelületeken érhető el:
Facebook: https://www.facebook.com/upra.space
Instagram: https://www.insagram.com/upra.space
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/upraspace
Patreon: https://www.patreon.com/upra_space