Nehéz a Starship mai (majdnem) orbitális tesztjéről szuperlatívuszok nélkül beszélni, mégis azt kell mondani, újabb űrtörténelmi mérföldkőhöz érkeztünk: a világ eddigi legnagyobb és legerősebb rakétájának a tesztje (mely eredetileg április 17-én, hétfőn kellett volna megtörténjen, de egy technikai hiba miatt átrakták a mai napra) olyan esemény volt, melyre nehéz előre megírt szövegekkel készülni.

A start pillanata (John Kraus)

A Starship 24 és a Super Heavy Booster 7 alkotta 120 méteres űrrakéta óriási hanghatással emelkedett el a földtől, hogy aztán meg se álljon 39 kilométer magasságig. Sajnálatos módon a teszt nem volt tökéletes: a Super Heavy 33 Raptor hajtóműve közül néhány már az indulás legelején meghibásodott, így aszimmetrikussá vált a tolóerő, mely az idő előrehaladtával csak fokozódott. Ennek ellenére a rakéta eljutott az ún. „Max-Q”-ig, vagyis a legnagyobb erőhatásokat jelentő légköri rétegekig, ezután azonban a rakéta egyre instabilabbá vált, és forogni kezdett. Néhány perc után a földi irányítóközpont aktiválta a rakéta önmegsemmisítő rendszereit, így a Starship és a Super Heavy is felrobbant, még mielőtt a tengerbe zuhantak volna.

Az indítás után, néhány hajtómű már kiesett (John Kraus)

A Super Heavy 33 hajtóművéből a kép készítésekor már csak 27 működött (SpaceX) 

A Max-Q elérése után a rakéta egyre instabilabb lett (John Kraus)

Az önmegsemmisítés utáni pillanatok (John Kraus)

Bár eredetileg a Starship 3/4 fordulatot tett volna meg a Föld körül, hogy aztán a Csendes-óceánba, gyorsítófokozata, a Super Heavy pedig a Mexikói-öbölbe csobbanjon, a teszt sikeresnek mondható, a SpaceX mérnökei felbecsülhetetlen információkhoz jutottak mindkét fokozatot illetően. Különösen pozitív fejlemény, hogy az indítóállás sértetlenül megúszta az eseményt, mely kulcsfontosságú a jövőbeli újabb orbitális tesztekhez, ugyanis, ha az indítóállás megsérült volna, az hónapokkal késleltette volna a munkát. A SpaceX mérnökei számára ez a teszt igen jó „tanulópénz” volt a következő orbitális tesztekhez, melyekre hamarosan szintén sor kerül.

Kiemelt szakmai partnerünk, a Spacejunkie.hu élőben közvetítette az eseményt, a teszt legfontosabb momentumairól pedig itt találhatunk egy összeállítást: