Szerző: Kormos Balázs

Mindenekelőtt érdemes egy olyan vitrinben tárolni ezen égi köveket melyben a páratartalmat állandóan alacsonyan tudjuk tartani. Az optimális szint a 10-15%. Erre nyilván egy páramentesítő készülék a legideálisabb. Érdemes egyféle gumis szigetelést tenni a vitrin ajtóra, hogy légmentesen záródjon. A külső pára csak akkor kerüljön be, ha kinyitjuk a vitrint. A vitrinben pedig érdemes tartani egy páramérőt. Kisebb meteoritok esetén a jól záródó gyűjtői dobozok aljában elhelyezett szilikagél (szilikagolyó) tökéletes a folyamatos alacsony páratartalomhoz. Ezt a gélt időnként érdemes cserélni. Személy szerint én 0,5-1 évente kicserélem. Függően a meteorit érzékenységétől.

A legérzékenyebb meteoritok egyértelműen a vas-nikkel, pallazit és mezosziderit meteoritok. Vannak olyan fémben gazdag kondritok (pl benkubinitek), melyekre most külön nem térek ki. A lényeg a magas fémtartalom. A vas-nikkel meteoritok esetében elfogadott egyes kenőanyagok használata. Ilyen pl a motorolaj és a különböző jó minőségű fegyverolajok. Tegyük fel, hogy mindezek ellenére megjelenik egy kis oxidáció a meteoriton. Ha csak felületi, akkor szerencsés esetben 20%-os ecetben való kis áztatással helyreállítható az állapot. Viszont ezután sorra kell vegyük, hogy mit csinálunk rosszul. Ilyen esetben én vastagabb szilikagél réteget szoktam rakni a gyűjtői dobozba. Ha viszont mély az oxidáció, akkor sajnos polírozni kell a meteoritot és újra maratni. Ilyenkor érdemes szakavatott személy segítségét kérni, mivel az ehhez szükséges vegyszerek méregengedély-kötelesek.

Pallazit meteoritoknál is alkalmazhatjuk ezeket, de manapság inkább az a gyakori, hogy ezeket a kimondottan szép meteoritokat műgyantába mártják. Ilyenkor szinte teljesen elveszítjük annak a lehetőségét, hogy tudományos vizsgálatra tudjuk bocsátani. Hevítés hatására eltávolítható a műgyanta, de ezt avatatlan kéznek nem ajánlom, mivel könnyen sérülhet a meteorit.

Mezoszideritek esetében kimondottan azt ajánlom, hogy figyelünk oda arra, hogy ne érje magas pára/nedvesség. Ellenkező esetben csak a polírozás segít a helyreállításban. Ugyanez a helyzet a többi fémben gazdag kondrit estében is (benkubinitek).

Friss kondritos meteoritok esetén szerencsére nincs sok dolgunk. Fontos, hogy száraz helyen tartsuk. Viszont kenőanyagokat és műgyantát tilos használni. Ha egy kondrit meteorit szeletünk véletlenül elkezdene oxidálódni, akkor csakis a polírozás segíthet a helyreállításban.

Különleges szenes kondritok esetében én személy szerint nem tartom indokoltnak a szilikagél használatát. Ilyenek a CM szenes kondritok, vagy bizonyos marsi meteoritok (black beauty). Mivel magas a kötött víz tartalmuk, így az eredeti állapot a vitrinben található páramenetesítővel fent tartható. Sőt kimondottan javaslom ezeknél a meteoritoknál, hogy ne használjuk a gyűjtői dobozban a szilikagélt.

Patinás NWA meteoritok esetében van a legegyszerűbb dolgunk. Fontos, hogy az eredeti (megtalálás utáni) állapotot fenntartsuk. Ezt jól záródó dobozzal és némi szilkagéllel meg lehet oldani. A patinásodott (pl sivatagi mázas) állapotban megtalált meteoritok szeleteit viszont ugyanúgy kell karbantartani, mint a friss meteoritokat, mivel a belsejükben a fémek még szép oxidmentesek a legtöbb esetben.

Ismerünk még különböző konzerválási eljárásokat, mint pl vákuumozás, vagy bizonyos gázokkal való tartósítás, de ezek nem jellemzőek a hétköznapokban, esetleges konzerválás lehet még a fagyasztás, vagyis a -20Celsius fokon tartás.