Az Indiai Űrkutatási Szervezetet (Indian Space Research Organisation) 1969-ben alapították. Tudtuk, hogy az ázsiai országok közül harmadikként érték el a világűr határát, és juttattak Föld körüli pályára műholdat?

A nyolckarú Síva ismét szélesre tárja karjait, és fémtestű gyermekét az égbe bocsátja – mondhattuk volna pedig költőien arra, amikor 2022. június 30-án elindították a PSLV-C53/DS-EO jelzetű küldetését. A PSLV-C53 a NewSpace India Limited (NSIL) második kereskedelmi célú küldetése. Célja, hogy a DS-EO műholdat a szingapúri ST Electronics két műholdjával állítsa pályára.

Ezen misszió után az űrhivatal mert nagyot álmodni. Nagyot, sőt, még nagyobbat! Nem is akármilyen eredménnyel:
A mai nap Chandrayaan-3 küldetés Vikram landere sikeres leszállást hajtott végre a Hold déli sarkvidékén. Negyedik országként landolva Földünk hűséges kísérőjén. Ott, ahol ők az elsők. Elsők, hiszen ember és űrhivatalok által készíttetett eszköz még nem járt azon a regolitos tájon.

A nyolckarú Síva ismét szélesre tárta karjait, és fémtestű gyermekét a Holdra felszínére szépen, puhán leengedte.

„Nem tudsz átkelni a tengeren csupán bámulva a vizet”- mondta Tagore. Úgyhogy a Chandrayaan-3 küldetés Vikram landerének, valamint Pragyan roverének az igazi kaland csak most kezdődik!

Kocsis ERzsó

#isro #chandrayaan3 #chandrayaan #moon #moonlanding #india

Forrás:
https://www.ntu.edu.sg/sarc/research-capabilities/satellites/scoob-i
https://www.isro.gov.in/mission_PSLV_C53.html
https://www.citatum.hu/szerzo/Rabindranath_Tagore/4