December 8-án megtörtént a Mars oppozíció, de ezután sem válik láthatatlanná a vörös bolygó, sőt! A Jupiter egyre korábban nyugszik le a nyugati horizonton, így fényessége miatt a vörös bolygó válik az uralkodó objektummá az éjszakai égbolton.

A Mars 2022-ben december 7/8-a éjszakáján látszódott a legnagyobbnak, ekkor 81,45 millió kilométerre közelítette meg Földünket, és 2033-ig nem is lesz jobb alkalmunk megfigyelni a bolygó felszíni részleteit. A legközelebb 2018-ban volt, a következő nagy közelség pedig 2033. július 11-én lesz, amikor nagyjából 63 millió kilométerre közelít meg minket.

A Mars december 7-én a Svábhegyi Csillagvizsgálóból a szerző felvételén.

De a Mars távolodása ne szegje kedvünket a bolygó megfigyelésére. A következő időszakban is szép részleteket láthatunk a bolygón, de persze ehhez már távcsőre lesz szükségünk!

Akik pedig mostanság néznek majd ki az ég alá, azok egy remek együttállást is láthatnak majd: A Mars távolodó útja során a Hyadok és a Fiastyúk nyílthalmazok környékén vándorol, amik szintén szabadszemes objektumok, így távcső sem kell a megfigyeléshez.

A Mars útja a következő 4 hónapban. Forrás: Stellarium

December 26-án ez az együttállás így nézett ki, fátyolfelhőkön keresztül is jól látszódott.

A Mars a téli égbolt szabadszemes nyílthalmazai közelében a szerző felvételén.