Csaknem négy év után hivatalosan is véget ért a NASA InSight küldetése, miután a földi irányítóközpont két alkalommal is sikertelenül próbált kapcsolatba lépni az űrszondával. Az InSight legutoljára december 15-én adott „életjelet” magáról, így valószínű, hogy az űreszköz akkumulátorai lemerültek.

Az InSight utolsó, 2022. december 11-én készített felvétele (NASA/JPL-Caltech)

Az InSight 2018. november 26-án szállt le a Marsra, hogy műszereivel mélyebb betekintést nyújtson a vörös bolygó areológiájába, belső felépítésébe, szeizmológiai jellemzőibe. A küldetése alatt temérdek új információhoz jutottak a kutatók: az InSight szeizmométere, a SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure – SEIS) összesen több, mint 1300 marsrengést érzékelt.

Ezek a mérések lehetővé tették a tudósok számára, hogy belőlük az égitest belső szerkezetére következtessenek. Földünk belső szerkezetének tanulmányozása óta tudjuk, hogy a rengéshullámok egy réteghatárhoz érve irányt változtatva terjednek tovább. A geológusok ennek ismeretében jöttek rá arra, hogy bolygónk több, eltérő fizikai tulajdonságú gömbhéjból épül fel.

Az InSight mérései során fény derült arra, hogy a Mars kérge vékonyabb, mint eddig gondolták, továbbá kettő vagy három alrétegből épülhet fel, vastagsága 20 és 30 kilométer között lehet. A vörös bolygó belső szerkezetére mindez idáig csupán a bolygó méretéből és tömegéből következtethettek.

A legfontosabb eredmény azonban az, hogy a Mars magja még folyékony lehet, a hőfeláramlás (és így a mágneses dinamó hatás) azonban már leállt vagy csak nagyon gyenge, a Mars vastag köpenye pedig egyfajta szigetelőrétegként működik, megakadályozva, a konvekció és így a mágneses mező kialakulását.

Ezeken túl egy jelentős esemény volt, mikor a szonda egy marsi meteoritbecsapódást is észlelt.

Küldetése 1440 marsi napig (sol), azaz négy évig és 18 napig tartott.