A világ hetedik előrejelzett meteorithullását, csupán néhány órával a becsapódás előtt fedezte fel a magyar kutató csillagász Sárneczky Krisztián. A 2023 CX1 nevet kapó aszteroida végül észak-Franciaországban csapódott be Saint-Pierre-le-Viger-nél, az első példányt másnap meg is találták. 

A 2023 CX1 aszteroida hullás szórásmezője Franciaországban (IMO)

A 6,6 grammos példány a Szerző felvételein

Balra: az esemény tűzgömbje. Középen: az első megtalált minta és a 18 éves Loïs Leblanc diák, aki megtalálta azt a kereső csapat, jobbra Dr. Peter Jenniskens NASA kutató, a világ első előrejelzett meteoritjának megtalálója (Almahata Sitta, 2008, Szudán). Jobbra: egy másik találat.

A 6,6 grammos példányt 2023. március 1.-én, pontban 11:00-kor találtuk Angiens falutól északra. Ha valaki bővebben kíváncsi, a GPS pozíció a következő: N 49 50,8′ E 00 47,25′. A gyönyörű, elsődleges és másodlagos fekete olvadási kérges meteorit egy kondrit, pontos típusát a már folyamatban lévő klasszifikació adja meg. A keresésről a kesőbbiekben hosszabb cikk es előadás is várható. Maga a hullás nem túl nagy össztömegű, maximum néhány kilogramm. Az a tapasztalatunk, hogy 1-2 hét es a helyi mezőgazdasági munkák és a nagyon intenzív keresés miatt ez a hullás a hagyományos szabad szemes kereséssel már nem kereshető a továbbiakban. A szórásmező nagy, kb. mérete 10 x 3 km. Nehéz részletesebb adatokat mondani, mert sokan nem teszik nyilvánossá az adataikat. A legnagyobb tömegű példányrol csak szóbeszéd van, a közel tenyérnyi méretű meteorit talán 1 kilogrammos lehet. A hullás un. „hammer fall”, ugyanis Houdetot-nal az egyik példány eltalált egy házat. A magyar expedició által talált mintát a Magyar Tudományos Akadémia Geonómiai es Planetológiai Albizottságának 2023. március 9.-én de. 11:00-kor kezdődő ülésén mutatjuk be, az ELTE Matematika Múzeum termében. Az ülés nyilvános, korlátozottan nem tagok is jöhetnek.