A különböző típusú meteoritok anyagszerkezete kiválóan bemutatja számunkra a Naprendszer múltjában zajlott eseményeket, egyfajta kozmikus történelemkönyvként, anyagukban megőrizték az elmúlt pár milliárd évben történteket. Vizsgálatukkal visszarepülhetünk az időben abba a korba, amikor még nem létezett sem Nap, sem Föld, sem bolygószomszédaink.

Egy, az Orion-ködhöz hasonló csillagkeletkezési terület lehetett egykor Naprendszerünk bölcsője
(NASA, ESA, M. Robberto)

Nem véletlen, hogy éppen emiatt a kutatások mellett kiválóan használhatóak az ismeretterjesztés során is, hiszen saját szemünkkel láthatjuk azokat a folyamatokat, ahogy az ősi Naprendszerben kialakultak az első kicsiny aszteroidák, majd az egyre nagyobb testek, bolygócsírák.

Az összehúzódó felhő központi régiójában kialakul a protocsillag, melyet körbevesz egy sűrű porkorong (NASA/JPL-Caltech)

A protoplanetáris korongon belül egyre nagyobb testek állnak össze. Ezek a későbbi bolygók alapjai
(Gemini Observatory/AURA/Lynette Cook)

Egy sok-sok éve dédelgetett álom megvalósulásaként egy meteoritokat bemutató kiállítás indul ettől ez évtől, amely a Naprendszer keletkezését és formálódását, az égitestek összetételét, illetve az aszteroidák által képviselt veszélyforrásokat mutatja be közel száz meteorit és becsapódási kőzet, információs táblák, digitális videóanyagok és mikroszkópok segítségével.

Az NWA 11273 meteorit a Holdról származik, anyaga betekintést enged égi kísérőnk kérgének összetételébe

A tárlat teljes mértékben egy személyes gyűjteményből és saját készítésű információs anyagokból lett összeállítva, első állomása az ELKH CSFK Csillagászati Intézete, ahol 2023. február 18-tól, a Detre teremben lesz megtekinthető, tárlatvezetéssel karöltve. Emellett már több hazai múzeum programjában szerepel, egyfajta első évadként – Budapest után – Tatán, Kaposváron, Érden és Tiszaföldváron lesz várja a látogatókat.

Kiválóan láthatóak a különböző méretű kondrumok az NWA 14150 L4 meteorit szeletén

A program partnerei: Svábhegyi Csillagvizsgáló, ELKH CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet, Magyar Meteoritikai Társaság és természetesen a Planetology.hu portál.

Az NWA 15217 egy 5 kilogramm tömegű kondrit, amely felszínén még jól kivehetőek a légköri zuhanás nyomai

A kiállítás során a látogatók megismerkedhetnek a meteoritok alap jellemzőivel, láthatják a legősibb kondritos testek formálódását. Folyamatában ábrázolva, különféle mintákon kerül bemutatásra ezen ősi anyagszerkezetek felmelegedése, sokkolódása, majd a differenciálódott égitestek kialakulása. Utóbbihoz kapcsolódva bemutatásra kerülnek más jelenlegi égitestekről származó minták, mint a Hold vagy a Mars. Fontosnak tartottuk megmutatni, hogy milyen nagyságrendben keringenek napjainkban is aszteroidák akár a Föld pályájához közel, illetve milyen veszélyt jelenthetnek ezek az égitestek a civilizációnkra nézve.

Reméljük elnyeri az érdeklők tetszését ez a kiállítás, melyre mindenkit szeretettel várunk.
Az aktuális és a következő helyszínekről ezen az oldalon kaphatnak információt.