A gázbolygó nehezebb az összes többi bolygónál. Átmérője tizenegyszer nagyobb, mint a Földé. A Naprendszer létrejötte után nagyon gyorsan kialakult. Mit nevezünk nagyon gyorsnak? Csak pár millió év kellett hozzá.

Most még nincs eszközünk ahhoz, hogy a belsejét vizsgáljuk, de valószínű, hogy a magja szilárd. A gázból álló felszínén viharok tombolnak. Az egyik ilyen a Nagy Vörös Folt, ami legalább 350 éve megvan. Lehet, hogy sokkal régebbi, csak akkoriban nem voltak távcsövek, hogy felfedezzék. A vihar akkora, hogy a Föld is bőven beleférne. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban azt hallottam, hogy valamennyit zsugorodott a felfedezése óta.

A Jupiternek jelen állás szerint 92 holdja van. A négy leghíresebbet Galileo Galilei fedezte fel. Emiatt nevezik őket Galilei-holdaknak. Az Io vulkános, és a kén miatt sárga. Az Europa felszínét jég borítja. A Ganymedes magja kőzetekből és fémből van. A Callisto felszíne is jeges. Nem csak a Szaturnusznak van gyűrűje, hanem az összes többi gázbolygónak, így a Jupiternek is.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban azt is megtanultam, hogy nem csak a Földnek, hanem a Jupiternek is van sarki fénye, ráadásul mind a két pólusánál. Ezek mindig láthatóak, és ezerszer erősebbek, mint a miénk. A Naprendszerünkön belül ez a legerősebb sarki fény.

Amikor sikerült észlelni a Jupitert, akkor láttuk a négy legnagyobb holdját is. Közben a csillagász a felfedezésükről beszélt. Több, mint 400 éve Galileo Galilei fedezte fel ezeket, a saját maga által készített távcsövén keresztül vette észre őket. Először azt hitte, hogy csillagok, de aztán látta, hogy a bolygó körül mozognak.

Nekem az is érdekes volt az előadásban, hogy a Jupiteren egy nap csak 10 órából áll, vagyis ennyi idő alatt fordul körbe a tengelye körül. Itt a legrövidebb egy nap a bolygók közül.A Jupiteren az időjárás is nagyon különleges. Nem csak a nagy szél és a viharok miatt, hanem mert szinte állandóan villámlik. Ezek is sokkal erősebbek, mint a Földön.

Örülök, hogy a csillagvizsgálóban sikerült megnézni a Jupitert. Rövid ideig tartott, de remélem, hogy még sokszor láthatom.

Forrás:
Űrkutatás magyarul Youtube-csatorna
Babilon Kiadó: Mi micsoda sorozat
Libri Kiadó: Mindent a világűrről – Izgalmasan és látványosan
Christina Braun: Bolygók
Óriásbolygók és az őszi mély-ég titkai előadás, Svábhegyi Csillagvizsgáló, 2022. október 20.