Az UPRA.space csapata minden októberben egy ballon indítással búcsúztatja későnyári szezont, mely idén sem maradhatott el. A repülés célja a csapat augusztusi repülésén gyűjtött növényzeti adatok utókövetése volt. A szeptemberi – októberi esőzések erős kontrasztot állítottak a nyári szárazsággal, ezért a vegetációról gyűjtött adatok érdekes eredményeket hozhatnak.

Október 22-én délelőtt a magasba emelkedett az UPRA.space ballon platformja fedélzetén az UPRACAM távérzékelő kamerával, mely közeli infra és látható fénytartományban gyűjt adatokat a növényzetről és nyílt vízfelületekről. A ballon ezen kívül több videókamerát is vitt magával, hogy a repülés körülményeit rögzítse.

A repülés közel két és fél óráig tartott, mely során 26 kilométeres magasságba emelkedett a kísérlet. Az UPRA.space csapata folyamatosan követte a ballon útját, melyhez a fedélzeten lévő saját fejlesztésű rádiót használták. A keresőcsapat indulása előtt, a felbocsátási helyszín mellett felállított földi állomáson lehetett venni a ballon jeleit.

A ballon a Hortobágy határán ért földet, ahol a keresőcsapat minden nehézség nélkül begyűjtötte. A repülés napján érdekes légköri körülmények voltak, melynek egyik eredménye a ballon útvonala, mely szinte teljesen egyenesen kelet fele tartott. Korábbi repülések kanyargós útjához képest ez kevésbé megszokott Magyarország fölött. Nagyjából tíz kilométeres magasságban érdekes légköri jelenségeket rögzített a ballon, melynek kiértékelése még folyamatban van.

A fedélzeten elhelyezett kamerák lélegzetelállító felvételeket készítettek a több rétegben kialakult felhőzetről, melyen a ballon átrepült.

https://www.youtube.com/watch?v=uK8vqCo4qzM

Az UPRA.space csapata számára téli szezon általában fejlesztéssel és platform karbantartásával folytatódik, emellett a tavaszi szezonra időzített repülések előkészítése is napirendre kerül.

További képek a SPOT fotókör galériájában érhetők el:
https://spot.sch.bme.hu/photo/2022/20221022_upra_ballon_felbocsatas/