Kilencvenkettőre nőtt a Jupiter holdjainak száma, így jelenleg újra ez a bolygó rendelkezik a legtöbb (ismert) holddal a Naprendszerünkben (a csúcstartó eddig a Szaturnusz volt, 82 ismert holddal). 2022. december 20-a óta a Minor Planet Center (MPC) 12 új Jupiter-hold létezését erősítette meg. A közeljövőben további publikációk várhatóak, állítja Scott Sheppard (Carnegie Institute of Science), aki részt vett a kutatómunkában 2021 és 2022 között.

A Jupiter holdjainak pályái felülnézetből. Lila szín jelöli a Galilei-holdakat, sárga a Themistot, kék a Himalia-csoportot, cián és zöld a Carpo és Valetudo holdakat, és vörös a távoli retrográd keringésű holdakat. Az újonnan felfedezettek nincsenek az ábrán. Kép: Scott Sheppard

Az összes újonnan felfedezett hold apró, továbbá igen távol keringenek a Jupitertől: méretük egy és három kilométer közötti, keringési idejük 340 napnál is hosszabb. A tizenkét új holdból kilenc immár benne van a 71 legtávolabbi Jupiter-hold közt, melyek keringési ideje több, mint 550 nap. Feltehetően ezek a holdak befogott holdak, ezt bizonyítja retrográd (a Jupiter forgásával ellentétes irányú) keringésük. Az új holdak közt három bekerült a prográd (a Jupiter forgásával megegyező irányú) keringésű holdak csoportjába, továbbá ezen három égitest a Galilei-holdak és a retrográd keringésű holdak között található, feltételezhetően ezen a helyen keletkeztek.

A Jupiter új holdjait 2021 és 2022 között találták chilei és hawaii óriásteleszkópokkal.

Forrás: Sky and Telescope