A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) számos új kisbolygónak adott nevet, szerencsére ezen nevek között tekintélyes mennyiségű a magyar név.

Kisbolygót neveztek el kiemelt szakmai partnerünk, a Galileo Webcast tudományos tartalomközvetítő csatorna „motorjáról”, Tepliczky Istvánról is, aki a hazai amatőrmozgalom oszlopos, sokak által ismert és szeretett tagja a 80-as évek óta, számos meteoros tábor szervezője, a rádiómeteorozás egyik hazai alakja. Barátságos attitűdje sok fiatalt vonzott az amatőrcsillagász mozgalomba.

A 2003 YW107 kisbolygót, mely mostantól a (170644) Tepliczky nevet viseli, Sárneczky Krisztián fedezte fel 2003. december 25-én. Átlagos távolsága a Naptól 3,094 Csillagászati Egység, keringési ideje 5,44 év.

Rajta kívül még nevet kapott a Mars – fehér könyv a vörös bolygóról c. könyv szerzője, Kereszturi Ákos planetológus és Szitkay Gábor amatőrcsillagász is, de (a teljesség igénye nélkül) a magyar elnevezésű kisbolygók közt köszönthetjük a Kölcsey, Hunyadi, Demjénferenc, Szakcsilakatos nevű aszteroidákat is.

Gratulálunk, Tepi!

Forrás: https://www.wgsbn-iau.org/files/Bulletins/latest.pdf