Fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk kedves Olvasóinkkal, hogy barátunk és szerkesztőtársunk, a Bakonyi Csillagászati Egyesület oszlopos tagja, Ivanics-Rieger Klaudia (1989-2023) méltósággal viselt, súlyos betegség után, tragikusan fiatalon, örökre elhagyta ezt az égitestet.

Tanár, hitoktató, geográfus, sci-fi rajongó, ásványbarát, amatőrcsillagász, ismeretterjesztő, regényíró. Klaudia egyszerre volt mind. Egy energiabomba. Otthon érezte magát mind a földrajz tudományában, mind a meteoritok vagy éppen a dinócsontok között, épp úgy, mint a csillagképek mitológiájában. Alapító tagja volt a Bakonyi Csillagászati Egyesületnek, ahol kreativitásának és energikusságának volt köszönhető többek között a Tapintható Univerzum nevű projekt, mely az országban elsőként látássérült embereknek mutatta be Világegyetemünket. Időt és energiát nem sajnálva festette le kézzel a kiállítás összes darabját. A BCSE keretein belül hívta életre Csillagösvény nevű podcastjét, ahol az egyes csillagképek mögött húzódó mitológiát vesézte ki.

A science fiction műfaja iránti rajongásának is sikerült teret adnia. A Parallaxis Univerzumban, a SzubZsáner nevű podcast-sorozatában részenként egy-egy sci-fi könyvet tárgyalt ki, egy-egy meghívott vendég társaságában. Oldalunkon pedig „Ismerős idegenek – avagy Naprendszerünk a Science Fiction univerzumában c. cikksorozatában égitestről-égitestre haladva ismertette, melyik objektum miként jelenik meg a sci-fi könyvekben és filmekben.

Szerteágazó és alapos tudásáról sok írásában tanúbizonyságot tett. Különösen kegyetlen a Sorstól, hogy csak 33 évet adott neki. A hazai csillagász szféra egy igen értékes tagját veszítette ma el. Halála pótolhatatlan űrt hagyott lelkünkben, melyet képtelenség felfogni.

Nyugodj Békében, Klaudia!