Elsőként sikerült kutatóknak a James Webb Űrtávcső segítségével felfedezni egy exobolygót.

Az égitestet a James Webb közeli infravörös tartományában működő spektrográfjával (NIRSpec) fedezte fel a marylandi Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizika Laboratóriumának kutatócsapata, élén Kevin Stevensonnal és Jacob Lustig-Yaegerrel, mindössze két csillag előtti áthaladást követően.

Az exobolygók felfedezésének egyik legkönnyebb módszere az, amikor az exobolygónak a csillaga előtti áthaladásakor nézik a csillag fényességét. Az apró, periodikus fényességcsökkenések az exobolygók igazi „bűnjelei”.
Kép: NASA, ESA, CSA, L. Hustak (STScI); Science – K. Stevenson, J. Lustig-Yaeger, E. May (Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory), G. Fu (Johns Hopkins University), and S. Moran (University of Arizona)

Az Oktáns csillagképben található, 41 fényévre lévő vörös törpecsillag körül keringő LHS 475 b névre hallgató kőzetbolygó mérete csaknem megegyezik a Földével (annak 99%-a), légkörének összetétele egyelőre ismeretlen. A planéta a csillagához igen közel kering, emiatt hőmérséklete a Földénél több száz Celsius fokkal lehet melegebb, ennek ellenére a kutatók feltételezik, hogy van légköre, mely valószínűleg a Vénuszéhoz hasonló.

A kutatók eredményei megnyitották a lehetőséget a kisebb vörös törpecsillagok körül keringő Föld-méretű bolygók pontos meghatározására. „Ez a kőzetbolygó megerősítése rávilágít a küldetés műszereinek pontosságára” – mondta Stevenson. „És ez csak az első azon sok felfedezés közül, amelyet még meg fog tenni.” – tette hozzá Lustig-Yager. „Ezzel a teleszkóppal a Föld-szerű exobolygók jelentik az új határt.”

Forrás: NASA