Múlt héten megakadt a szemem egy dolgon, és őszintén szólva a legnagyobb örömmel és meglepetéssel töltött el: űrzenei hangverseny lesz június 13-án este Debrecenben, az Egyetem Zeneművészeti Karán! Még soha nem voltam klasszikus zenei koncerten, pláne nem egy olyanon, melyen általam is ismert és imádott űrzenék lesznek előadva! Ott kellett legyek…

A „2022 – Zenés Űrodüsszeia” c. eseményt a Zerophobia nevű társulat, illetve a BTK Művészeti Központjának szervezte meg. A helyszín a ZK Liszt-terme volt, a koncertet pedig stílusosan Richard Strauss – „Imígyen szóla Zarathustra” c. kortalan klasszikusával nyitották meg. Bevallom őszintén, ha nem ez lett volna az első alkalom, hogy élőben hallok-látok klasszikus zenét, talán nem lett volna akkora az élmény, de így, a trombita első hangjai után rázendítő egész zenekartól szinte hátrahőköltem a székben. Döbbenetes, letaglózó élmény volt.

A 2001 Űrodüsszeia zenéjét követte többek között Josef Strauss „A szférák zenéje” című keringője, a „Dal a Holdhoz” című ária Antonín Dvořák „Rusalka” című operájából, valamint felcsendült a „Jupiter, a szeszélyes” is, egy másik nagy kedvencemtől, Gustav Holsttól, melyet egy Star Trek-zenékből álló válogatás követett. Az est zárásaként pedig néhány bónusz-dal is felcsendült a Csillagok Háborújából: Anakin és Padmé dala a Klónok támadásából, valamint a mindenki által ismert nyitódal.

Nyomós okom van remélni, hogy folytatása következik…