Szerző: Sashalmi Balázs

Az elmúlt évtizedekben számos terv született a Mars űrhajósokkal való felkeresésére, azonban ahhoz, hogy egy ilyen léptékű emberes mélyűri küldetés sikeres lehessen, nem elég csak a szerencsében bízni és a legjobbat remélni, valóban fel kell készülni a szélsőséges űrbeli körülményekre és a Mars hideg sivatagi környezetére.

Egy teljesen kiépített Mars-bázis (Művészi koncepció – NASA)

Az én szenvedélyem az innováció, már több mint tíz éve írok rövid koncepciókat az ötleteimből, az űrkutatástól a haditechnikáig a legkülönfélébb témákban. Az évek során csak rövid koncepciókat készítettem, azonban 2021 őszén a legfeljebb néhány oldalas koncepciók írása helyett belevágtam a Főnix-program, egy sokkal komplexebb koncepció kidolgozásába, ami gyakorlatilag egy általam elképzelt Mars-program.

A Mars Sample Retrieval Lander (Művészi koncepció – NASA)

A Főnix-program írása során igyekeztem a lehető legnagyobb mértékben törekedni a megvalósíthatóságra, mind a költségek, mind a technológiák tekintetében, azonban az űrügynökségek valós költségvetési lehetőségeivel és a politikai realitásokkal egyáltalán nem foglalkoztam, mert ezt a dokumentumot nem politikai jellegű űrprogramnak szántam.

Az eddig publikált koncepcióimhoz hasonlóan a Főnix-programot is bárki számára teljesen szabad felhasználásúnak szántam, mind önmagában, mind tartalmában, és remélem, hogy a dokumentumom (mely letölthető magyar és angol nyelven is) elnyeri a tetszését.