Egy nemzetközi kutatókból álló csapat a hawaii Mauna Kea tetején található Canada-France-Hawaii Telescope (CFHT) segítségével, 2019 és 2021 között készült megfigyelések adatait felhasználva 62 új szaturnuszholdat fedezett fel, ezzel ismét a gyűrűs bolygónak van a legtöbb ismert holdja, szám szerint 145.

Újra a gyűrűs bolygó a csúcstartó holdak tekintetében, ráadásul immár 100 fölötti ezen égitestjeinek száma (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Az elmúlt két évtizedben a Szaturnusz környezetét többször is, egyre érzékenyebb eljárásokkal vizsgálták ismeretlen holdak után kutatva. A mostani vizsgálat során Dr. Ashton csapata a „shift and stack” („eltolás és halmozás”) nevű technikát alkalmazta a halványabb (és így kisebb) szaturnuszholdak megtalálására. A módszert már alkalmazták a Neptunusz és az Uránusz körüli holdak keresésére, de a Szaturnusz esetében még soha.

Jelen felfedezésig a rekorder, legtöbb holddal rendelkező bolygó a Jupiter volt, 95 ismert holddal, azonban most 145 szatellitájával újra a Szaturnusz vezet kettejük „holdversenyében”.

Forrás: phys.org