Online élő adások a Galileo Webcast februári programjában a Planetology.hu bolygótudományi portál szerkesztőivel

Készítette: Mitre Zoltán

2023.02.06., hétfő, 19:00, Kovács Gergő: Bolygóemigránsok

A prezentációban a Naprendszer jövőjét vesszük górcső alá: az elkövetkező évmilliók-évmilliárdok során folyamatos változásokon megy keresztül Naprendszerünk, melynek legvégén, Napunk fehér törpévé válásakor a még fennmaradt planéták elhagyják csillagunk vonzáskörzetét és igazi „bolygóemigránsokká” válnak.

2023.02.13., hétfő, 19:00, Rezsabek Nándor: Melyik Magyarország legkisebb települése? Remeteszőlős!

Prezentációjában főszerkesztőnk egy 2022-es oktatási célú földrajzi kutatás eredményeit ismerteti hazánk legkisebb települése, a Pest megyei, a fővárossal határos Remeteszőlős vonatkozásában. A kutatás célja a község természet- és társadalomföldrajzi szempontú elemzése, majd a táj- és településértékelés eredőjeként a potenciális erőforrások feltárása, valamint konkrét területfejlesztési javaslatok megfogalmazása volt.

2023.02.20., hétfő, 19:00, Rezes Dániel: A primitív akondrit meteoritok titokzatos világa

A prezentációban a ritka és érdekes primitív akondrit típusú meteoritokkal ismerkedhetünk meg, melynek tagjai átmeneti típusként egyedülálló lehetőséget teremtenek a kutatók számára a bolygócsírákban megkezdődött kéregépülési és mag elkülönülési lépések meghatározásában. A bemutatóban a primitív akondritok csoportjainak megismerése mellett a csoportok névadó meteoritjainak és számos híresebb, egyedülálló mintának a tulajdonságaival is gyarapodhat a hallgatóság extraterresztrikus kőzetekről alkotott képe.

2023.02.27., hétfő, 19:00, Kocsis ERzsó: Pántlikás planetológia

Prezentációjában felelős szerkesztőnk most nem a tudós hölgyeket veszi górcső alá! Tekintsünk fel az égre, és nézzük meg, ott hogyan jelennek meg a „nők”! Nem konkrét személyeket fogunk találni az éjfekete mélységben, hanem érdekes és izgalmas objektumokat. Jöjjön a női elnevezésű égi csodák sora, amiknek „pántlika lobog egyenlítőjén”!