Gondolataimat próbálom összeszedni, mit is mondhatnék Planetology.hu szerkesztőtársam, Ivanics-Rieger Klaudia emlékére? Klaudiáról, aki csupán 33 éves volt, és mégis végtelen türelemmel viselte súlyos betegségét? Amit vasakarattal egyszer legyőzött, de ezt a kemény  háborút mégsem tudta megnyerni?

Késő, igen hideg januári este van. Ritka tiszta az égbolt. Annyira, hogy még a budapesti égen is láthatom a Hold – Jupiter párost az ablakomból. Az univerzumban kalandoznak az emlékfoszlányok is.

Egy csillag-szikrázás, egy emlék – róla…!

Felvillanás, mint ahogy egy meteorit érkezik… Az interaktív bemutatásukat épp Klaudia tette még érdekesebbé. Lelkesen, rá jellemző jósággal és humorral mutatta be a mennyköveket az érdeklődőknek.  Többek között az én iskolám diákseregének is…

Most csak bámulhatom a Holdat, de ő kezünkbe adta a Bakonyi Csillagászati Egyesület Tapintható univerzum kiállításával az egész világegyetemet. Magának is terápiás segítség volt megfestenie az égitesteket, üstökösöket, és  térképeket: épp gyógyulóban volt betegségének (mostmár tudjuk, hogy sajnos) az első harcából. Szó-szerint kézbe adás történt, így az országban először a látássérült emberek is megtapasztalhatják, hogyan is néz ki a égi és földi világunk.

Elmélkedésemben segítség lehet a Csillagösvény podcastja, amivel segít értelmezni ezt a sok kis fényes pöttyöt az égen. Hozhatná Newton-távcsövét, és magyarázhatna azzal az annyira ismert gyors és millió információval teli magyarázatával, hogy mi micsoda.

Ha csillagok, akkor elmerenghetünk nemcsak a planetológiában, aminek a hazai bolygótudományi oldalának egyik tartalomszerkesztője volt. Átbillenhetünk a fantázia birodalmába, és a sci-fiket átbeszélhetnénk vele akár most is. Ha Star Trek a téma, akkor az Impulzus műsoraiban, ha saját, szubjektív válogatás, akkor a saját maga által megálmodott SzubZsáner podcastjában. És ha könyv formájában szeretnénk találkozni Klaudia gondolataival, akkor az Insiders – Uroborosz című regényét tudjuk nemcsak fellapozni, hanem hangos könyv és e-book formában is elérni.

És ahol a kettő összeért „Ismerős idegenek – avagy Naprendszerünk a Science Fiction univerzumában” – címmel, a Naprendszert egy új oldaláról ismertette meg. Végigkövethetjük, miként jelennek meg égitestjeink sci-fikben, a könyvek lapjain csak úgy, mint a mozivásznon.

Az eget bámulva évmilliókig érhet vissza a képzeletünk. Addig az időkig, amikről a 2021-ben az Élet és Tudomány 41-42. számában paleontológiával kapcsolatos cikke szólt. Dínók…? A múlt nyári BCSE tábor alatt még maga kereste az Úrkút környéki kövületeket. A fosszíliák mostmár más érdeklődök polcára fognak kerülni…

Geológia, planetológia és paleontológia, csillagmítoszok és ásványok. Földrajz és hittan szakos pedagógus – a tökéletes szintézist megtalálva ezen területek között. A hazai csillagász szféra egyik oszlopos tagjának életművét így tudnám bemutatni.

És meglebben a függöny, mintha valami villámgyorsan átsuhanna a szobán. Nem egy laza, könnyed fuvallat, hanem egy forró impulzus. Olyan, mint ő maga volt: egy forgatag, egy tornádó, egy hurrikán, ami számtalan programot, adatot, élményt hozott magával, és jutattott el a szélrózsa minden irányába. Hogy volt mindenre ereje, energiája? Ki tudja, talán seójtette, hogy neki ezen a mi bolygónkon igen rövidke lesz az ittlét?

Egy utolsó intenzív szívmelengető légáramlat.

Egy utolsó gyógyír az ittmaradottaknak. Gyógyír a szívünkben lévő értetlenségre, haragra, bánatra, mélységes fájdalmunkra.

Utolsó földi útjára 2023. január 28-án, szombaton a 14:00 órakor tartandó gyászmise után, 15:00 órától kísérhetjük az úrkúti temetőben.

Ezzel Klaudia (sajnos) végleg elköszönt, hazatérve oly szeretett égi barátaihoz…

Akik Klaudia emléke előtt tiszteletüket teszik:

A kövek mesélnek
A Kőzetek Naplója
Coolstarz
Dr. Juhász Árpád
EKKE Földrajz és Környezettudományi Intézet
Gábor Balázs Astro-Photography
Galileo Webcast
GÖNCÖLSZEKÉR Csillagász Szakkör Gyöngyöstarján
Impulzus Podcast
KG.art
Lelkes ÁsványBörze
Lionel Majzik Photography
Magyar Asztronautikai Társaság
Magyar Meteoritikai Társaság
Mira Csillagászati Egyesület
Móricz Zsigmond Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda, Mátészalka (Coolstarz)
Németvölgyi Általános Iskola, Budapest (Coolstarz)
Paleotóp – az őslényblog
Parallaxis
Planetology.hu
Rezsabek Nándor ScienceBlog
Sokolébresztő
Spacejunkie
Tudományos Újságírók Klubja
Űrkutatás Magyarul
VCSE-LUNA Nagymágocsi Területi Klub
Vulpecula Csillagda
WJLF Környezetbiztonsági Tanszék
Zsuzsi Wolf – Space Art

(Eredeti cikk: https://babagenetika.hu/33-evesen-halt-meg-a-gyerekek-kedvenc-tanara-klaudia/ Zelend Niki (Babagenetika))

Kocsis ERzsó
(Planetology.hu; Coolstarz)