Eltelt egy újabb év, és ilyenkor döbbenek rá, hogy mindig távolabbra és távolabbra kerül a nulla, az indulás éve. Immár öt éves lett a Planetology.hu! Szinte hihetetlen, hogy ennyi idő telt már el. Meglehetősen…szélsőséges év volt ez, sok minden történt, mindkét irányba történtek kilengések.

Az elmúlt egy év alatt 96 blogbejegyzés született 22 szerző (Balázs Gábor, Balogh Gábor, Bardócz Mátyás Vince, Gombai Norbert, Góczán Bence, Ivanics-Rieger Klaudia , Kereszty Zsolt, Kocsis ERzsó, Kovács Gergő, Marczin-Kovács Emma, Maróti Tamás, Mitre Zoltán, Oláh Tamás, Őzse Éva, Pál Balázs, Pető Bercel, Rezes Dániel, Rezsabek Nándor, Séra Gábor, Szalay Tia, Szklenár Tamás, Szoboszlai Endre, Tóth Gizella) tollából.

Nagy-nagy mérföldkő a Planetology.hu történetében, hogy nem sokkal ötödik évfordulónk előtt teljes megújuláson esett át a weboldalunk, mely vadonatúj, XXI. századi külsővel és folyamatosan bővülő funkciókkal várja Olvasóinkat. A profi munkáért köszönet a Lohisoftnak!

Ez a születésnap azonban más, mint az eddigiek. Egy sajnálatos esemény miatt oldalunk szegényebb lett: ez év január 20-án elveszítettük egy barátunkat és szerkesztőtársunkat, a Bakonyi Csillagászati Egyesület alapító tagját, Ivanics-Rieger Klaudiát.

Szerteágazó és alapos tudásáról sok írásában tanúbizonyságot tett. Az egész hazai csillagász szféra egy igen értékes tagját veszítette el, egy olyan tagját, aki fáradhatatlanul küzdött a tudásnak a következő generáció számára történő átadásában, mely munkájában a Planetology csak egy platform volt a sok közül. Halála pótolhatatlan űrt hagyott lelkünkben, mely veszteséget képtelenség felfogni. Különösen kegyetlen a Sorstól, hogy csak 33 évet adott neki, és különösen elszomorító, hogy ilyen kevés időt tölthettünk vele ebben a világban.

Ég veled, Klaudia!

Nehéz felsorolni, hogy mi minden történt velünk ezalatt a mozgalmas év alatt: voltunk ESA online konferencián, folytattuk nagy sikerű podcast-sorozatunkat, jártunk tartalomszerkesztőnk, Szklenár Tamás meteorit-kiállításán, de megfordultunk a Kanári-szigeteken is, voltunk fotókiállításon, meteoritikai konferencián, megtekintettük a Tapintható Univerzum kiállítását, alapítónkat megleptük egy könyvbemutatóval, meghallgattunk egy zenés Űrodüsszeiát, előadtunk a Galileo Webcaston, elindítottunk egy iskolásoknak szóló országos versenyt, és még sorolhatnánk…

Köszönettel tartozunk szerzőinknek, szerkesztőtársainknak, partnereinknek, továbbá minden Barátunknak és Olvasónknak, akik követik oldalunkat! Egy dolgot lehet ígérni: hogy folytatjuk ötödik éve tartó ismeretterjesztő munkánkat, azon az ösvényen, amit javarészt magunk tapostunk ki, sokszor csillagszéllel szemben

Mit mondhatnék így, „évértékelőm” végére érve?

Boldog 5. Születésnapot, Planetology.hu!